KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt: Konutta KDV düzenlemesi lüks konut alıcısına yaradı

"Yüzde 1 KDV oranına tabi konut yapılacak arsa kalmayan İstanbul'a iyi haber yok"

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt(sağda) konutt KDV indiriminin 150 metrekarenin üzerindeki evlert için geçerli olduğunu ve lüks konutları kapsadığını söyledi / Fotoğraf: Kiptaş

İnşaat sektörünün uzun süredir hükümetten talep etmiş olduğu teşvikler arasında yer alan konutta KDV düzenlemesi hayata geçirilmişti. Yapılan son kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Pazartesi akşamı açıklanan karar, Resmi Gazete ile Salı günü yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ancak düzenleme inşaat sektörünün taleplerini karşılamaktan uzak kaldığı için tepkilere neden olmuştu. Yeni düzenleme ile 150 metrekareden daha büyük olan konutlar için KDV indirimi yapılırken daha küçük konutlarda ise yüzde 1 olan KDV oranı yüzde 8 seviyesine yükseltilmişti.

Yeni düzenlemeye İMKON başta olmak üzere müteahhitlerden tepki gelmiş, üst gelir grubu kişilerin alacakları evlerin KDV'sinin  dar ve orta gelirli grubun sırtına yüklendiği iddia edilmişti. Konu hakkında bir açıklama da KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tarafından yapıldı. 

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Ali Kurt, 150 m2'den büyük konutlarda kademeli vergilendirmeye geçildi. Lüks konutlarda net bir şekilde KDV indirilmiş oldu. Fiyatlar düşer mi? Net alanı 150 m2'nin altındaki konutun KDV oranı her yerde yüzde 1'den, 8'e çıktı. Anadolu'da konut fiyatları artacak. Büyükşehirlerdeki emlak rayiçli KDV uygulaması kalkmış oldu. Yüzde 1 KDV oranına tabi konut yapılacak arsa kalmayan İstanbul'a iyi haber yok" dedi.

Kurt yapmış olduğu açıklamasında düzenlemenin üst gelir grubu konut alıcısına yaradığını belirterek “En büyük sebebi hem alım gücünün düşmesi hem de inşaat maliyetlerindeki aşırı artışlar. Sektör temsilcileri adına konuşmak gerekirse bizim acilen inşaat girdi kalemlerinde vergi düzenlemelerine ihtiyacımız var” dedi. 

Müteahhitler sosyal konut projelerine yeni devlet teşviklerinin getirilmesini talep ediyordu.

 

Independent Türkçe, Emlak365.com

DAHA FAZLA HABER OKU