Elon Musk, SpaceX'in rakip uzay interneti şirketi OneWeb için "doğru olanı yapacağını" söyledi

Her iki şirket de devasa takım uydular aracılığıyla küresel kapsamda internet sunmayı hedefliyor

Arşiv: SpaceX'in bir dizi Starlink uydusu, 6 Mayıs 2021'de Kansas'ın Florence şehrinin yakınlarındaki eski bir taş evin üzerinden geçiyor (AP)

SpaceX'in patronu Elon Musk, kendi Starlink uzay internet hizmetine rakip olmasına rağmen şirketinin Birleşik Krallık (BK) merkezli uydu şirketi "OneWeb için doğru olanı yapacağını" söyledi.

BK vergi mükelleflerinin mali destek sağladığı OneWeb, geçen ay Ukrayna'nın istilasından sonra Rus Soyuz roketleriyle yapılması planlanan fırlatmalardan vazgeçmek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendi roketlerini fırlatamayan OneWeb, internet uydularını yörüngeye Falcon 9 roketleriyle ulaştırmak için SpaceX'le görüşmelere başladı ve bu da iki rakip arasında başarılı bir işbirliğiyle sonuçlandı.

Bu hafta Twitter'da anlaşmayla ilgili konuşan Musk, "SpaceX, rakip olsa bile OneWeb için doğru olanı yapacak" dedi.

İki şirket arasındaki müzakerelerin yalnızca 72 saat sürdüğü bildirildi. Gelecekteki fırlatmalar Florida'daki Cape Canaveral'dan, 50 yıl sonra ilk kez 2020'de SpaceX tarafından yeniden açılan kutup fırlatma koridoru kullanılarak gerçekleştirilecek.

SpaceX roketleriyle gerçekleştirilen ilk OneWeb fırlatmasının, yüksek hızlı internetin Dünya'ya geri gönderilmesi için uydu takımını tamamlama umuduyla bu yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

OneWeb'in CEO'su Neil Masterson anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, "SpaceX'e, uzayın sınırsız potansiyeline dair ortak vizyonumuzu yansıtan destekleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu fırlatma planları yürürlükteyken, tüm uydu filomuzun inşasını bitirme ve dünya çapında sağlam, hızlı, güvenli bağlantı sunma yolunda ilerliyoruz.

Tamamlandığında SpaceX'in Starlink ağı OneWeb'inkinden çok daha büyük olacak ancak her ikisi de küresel kapsama alanı sunacak.
 


SpaceX'in Starlink fırlatmalarının son 18 aydaki hızlı temposu sayesinde ağında şu anda 2 binden fazla uydu var ve gelecek 18 ay içinde 2 bin uydu daha göndermeyi planlıyor.

Eğer başarırsa, Dünya yörüngesindeki tüm aktif uyduların kabaca üçte ikisi Musk'ın kontrolünde olacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU