Rekor kıran NASA astronotu Dünya'ya, iki kozmonotla birlikte ve Rus uzay aracında dönüyor

Yaklaşık bir yıl süren, uzaydaki rekor görevi tamamlayan ABD'li astronot geri dönüyor

Astronotu taşıyan uzay aracının Türkiye saatiyle 14.30'da Kazakistan'a inmesi bekleniyor (NASA)

Yakın zamanda ABD uzay programının uzayda kesintisiz en çok gün geçirme rekorunu kıran NASA astronotu Mark Vande Hei, iki kozmonotla birlikte bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) Dünya'ya dönüyor.

Vande Hei'yle birlikte Rus kozmonotlar Anton Şikaplerov ve Pyotir Dubrov'u içeren mürettebatın Rus Soyuz MS-19 uzay aracıyla Dünya'ya dönüş yolculuğuna başlaması ve Kazakistan'daki geniş bir açık çayırlık olan bozkırda tekrar Dünya'ya inmesi bekleniyor.

NASA, uzay aracının çarşamba günü TSİ 10.21'de UUİ'den ayrılacağını ve birkaç saat sonra Dünya'ya ineceğini bildirmişti.

Dubrov ve Vanda Hei, Nisan 2021'de fırlatılmalarından bu yana Dünya etrafında 5 bin 680 turu kapsayan, uzayda ve UUİ'de geçen 355 günlük görevi tamamlıyor.
 

8b114907-dd05-4ddb-9e2d-2c52dbf1f7bb.jpg

Astronotları taşıyan Rus Soyuz roketinin çarşamba günü Kazakistan steplerinde Dünya'ya inmesi bekleniyor (NASA)


İkili UUİ'deki görevlerine başladığından bu yana, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilası nedeniyle ABD-Rusya ilişkileri kötüleşti.

Daha önce eleştirel yaklaşanlar, ABD'nin, Ukrayna'daki savaşı sebebiyle Rusya'ya yaptırımlar uyguladığı bir dönemde Rus uzay ajansı Roscosmos'un Amerikalı astronotu geri Dünya'ya getirmeyi kabul edip etmeyeceğini tartışmıştı.

Yaptırımlardan bazılarının Rus uzay ajansının gelecek programlarını da etkilemesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya devletine bağlı haber ajansı TASS, Rus uzay ajansı başkanı Dimitri Rogozin'in kendi Telegram kanalında, Rusya'nın NASA astronotlarını uzayda bırakabileceğini iddia eden Fox News haberinden bir alıntı bile paylaştığını bildirmişti.

Ancak Roscosmos daha sonra resmi olarak ABD astronotunu planlandığı üzere UUİ'den geri getireceğini teyit etmiş ve NASA da yörüngedeki laboratuvarın olağan şekilde işlemeye devam edeceğini ve astronotların görevlerini yapmayı sürdüreceğini belirtmişti.

Eski ABD Ordusu subayı Vande Hei, daha önce, Rus kozmonotlarla Ukrayna hakkında konuşmaktan kaçındığını söylemiş ve "bu konudan pek fazla bahsetmediklerini" ifade etmişti.

Vande Hei, şubat ortasında bir televizyon muhabirine verdiği röportajda, "Bu konuya gerçekten değinmek istediğimizden emin değilim" demişti.

Şikaplerov, salı düzenlenen komuta devir teslim töreninde, "Dünya üzerinde insanların sorunları var. Yörüngedeki bizler... tek bir mürettebatız, uzay kardeşleri gibiyiz" dedi.

Vanda Hei'nin bir Amerikalının uzayda kesintisiz geçirdiği en fazla gün rekoru, bu en ileri sınıra dayanma süresine dair tüm zamanlar listesinde üçüncü sıraya yerleşmesini de sağlıyor. Amerikalı astronot, iki uçuşunda geçirdiği toplam 523 günle astronotlar Peggy Whitson ve Jeff Williams'ın hemen ardından geliyor.

İniş, Moskova banliyölerindeki Korolev kasabasında yer alan Rus görev kontrol merkezinde kumanda edilecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU