Abramoviç'in "zehirlenmesi" üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı'ndan uyarı: İstanbul'daki müzakerelerde bir şey yiyip içmeyin

Kiev ve Kremlin'den yetkililer bugün İstanbul'da yüz yüze görüşmeler için bir araya geldi ve görüşmelere ünlü oligark Abramoviç de katıldı

Abramoviç'in İstanbul'daki Rusya - Ukrayna müzakeresinde önemli bir rol oynaması düşünülüyor (Ria Novosti)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus oligark Roman Abramoviç'in zehirlendiği iddiaları üzerine Rus yetkililerle düzenlenen müzakerelerde "bir şey yiyip içilmemesi" uyarısı yaptı.

Kuleba, Chelsea futbol kulübünün sahibi Abramoviç'in zehirlendiği iddialarına dair dün yaptığı açıklamada, "Rusya'yla müzakereye giden kimsenin bir şey yiyip içmemesini ve tercihen yüzeylere dokunmamasını tavsiye ediyorum" dedi.

Kremlin ve Kiev'den yetkililer, bugün İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yüz yüze görüşmeler düzenleyecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu sabah görüşme öncesi heyetlere seslenerek "Artık somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Gelinen aşama itibarıyla heyet üyeleri olarak sizler tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız" dedi.

Rus devletine bağlı TASS haber ajansı ve Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters, Abramoviç'in müzakere heyetiyle birlikte İstanbul'a geldiğini bildirdi.
 

kuleba.jpg
Kuleba, İstanbul'daki görüşmeler öncesi asıl amaçlarının ateşkes sağlamak olduğunu belirtmişti (Reuters)


10 Mart'ta Antalya'da düzenlenen görüşmelerde ateşkes veya barış anlaşmasına dair somut bir sonuç elde edilememişti.

Zehirlenme iddiası

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'da (WSJ) dün yayımlanan bir haberde, Abramoviç'in Kiev'de 3 Mart'ta katıldığı bir görüşmeden sonra zehirlenme belirtisi gösterdiği iddia edilmişti.

Kimliğini paylaşmayan kaynaklardan alınan bilgilere dayandırılan haberde, Abramoviç'le birlikte adı açıklanmayan bir iş insanının ve Ukraynalı parlamenter Rustem Umerov'un da zehirlenme belirtisi gösterdiği öne sürülmüştü.

Saldırıyı kimin düzenlediği henüz bilinmezken, bazıları Rusya'ya yakın kişilerin görüşmeleri sabote etmeye çalıştığını savunuyor.

Abramoviç'e yakın kaynaklar durumun belirsizliğini koruduğunu söylerken Kremlin, WSJ'nin yorum talebini reddetmişti.

Öte yandan kimliğini paylaşmayan bir ABD'li istihbarat görevlisi ise "Bilgiler, olayın zehirlenme değil büyük ihtimalle çevresel koşullardan kaynaklandığına işaret ediyor" demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 34. gününde çatışmalar devam ediyor.

Savaşın ardından Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımlar kapsamında birçok Rus oligark hedef alınmıştı.

BK hükümeti, Putin'le yakın bağları nedeniyle Abramoviç'in malvarlıklarını dondurmuştu. Bunun üzerine Rus oligark, sahibi olduğu Chelsea'yi satılığa çıkarmış fakat işlem BK hükümeti tarafından askıya alınmıştı.

Abramoviç'in yatı geçen hafta Bodrum'da görülmüş ve bazı Ukraynalı yelkenciler yatın kıyıya yanaştırılmasını protesto etmişti.



Independent Türkçe, AFP, WSJ, US News, TASS, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU