İsrail'deki zirve sırasında gerçekleşen saldırıyı IŞİD üstlendi: "2017'den beri ilk"

Hamas ve İslami Cihad saldırıyı övdü

Güvenlik kameralarına yakalanan saldırganların görüntüsü Twitter'da yayıldı (Guardian)

İsrailli yetkililerin açıklamalarına göre, ülkenin batısındaki Hadera kentinde pazar akşamı düzenlenen saldırıda biri erkek biri kadın iki polis öldürüldü, 4 kişi de yaralandı.

Polisin açıklamalarında, yakınlardaki bir restoranda bulunan terörle mücadele ekiplerinin müdahalesi sonucu iki saldırganın vurularak öldürüldüğü, yaralıların hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

İsrail Polisi Sözcüsü Eli Levy, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (KAN) yaptığı açıklamada, "Neyse ki polislerimiz saldırganları etkisiz hale getirmeyi ve daha büyük bir terör saldırısını önlemeyi başardı" dedi.

Saldırganların kimlikleri hakkında ayrıntılı bilgi henüz verilmedi.

Ancak daha sonra Telegram hesabı aracılığıyla açıklama yapan IŞİD, saldırının sorumluluğunu üstlendi. İsrailli yetkililer de saldırganların örgüte bağlı olduğunu düşünüyor.

Radikal sağ ve İslamcı terör gruplarını izleyen SITE istihbarat grubu, IŞİD'in 2017'den beri ilk kez İsrail'deki bir saldırıyı üstlendiğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, Batı Şeria'daki güvenlik önlemlerini artırdı. Yakınlardaki Umm el-Fahm'da yaşayan Filistinliler, bölgeye polisin yığıldığını bildirdi. İsrailli bir güvenlik yetkilisi saldırganların buradan geldiğini ifade etti. 

Gazze'yi kontrol eden Hamas, saldırıyı İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlara karşı "doğal ve meşru bir tepki" ve "kahramanca bir operasyon" diye nitelendirdi. Gazze merkezli İslami Cihad da saldırının İsrail'in eylemlerine yönelik bir tepki olduğunu ifade etti. 

İsrailli yetkililer salı günü IŞİD'den etkilenen bir saldırganın 4 kişiyi bıçaklayarak öldürdüğünü açıklamıştı. Yoldan geçen birinin saldırganı öldürdüğü de aynı açıklamada bildirilmişti. 

israil.jpg
İsrail, Ramazan ayı öncesinde saldırıların artmasından korkuyor (Reuters)


Diğer yandan Tel Aviv yönetimiyle 1979'da barış anlaşması imzalayan Mısır ve 2020'de ilişkileri normalleştiren BAE, Bahreyn ve Fas'ın dışişleri bakanları, İsrail'in ev sahipliği yaptığı Negev Zirvesi için pazar akşamı ülkeye gitti. İsrail'in “tarihi” olarak adlandırdığı zirveye katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter'da yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, zirveye katılan tüm dışişleri bakanlarının saldırıyı kınadığını söyledi. Zirve bugün de devam edecek.

Bugün erken saatlerde yapılan açıklamada İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Kovid 19'a yakalandığı belirtildi. Blinken ve Bennett, dün kapalı kapılar ardında görüştükten sonra düzenledikleri basın toplantısında maskesizdi. 
 

Independent Türkçe, Guardian, The Times of Israel, Reuters, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU