Yardım kuruluşları uyardı: "Ukrayna İçin Evler" programı, "Seks Tacirleri İçin Tinder'a" dönüşebilir

"Endişeliyiz"

Savaşın ardından Ukrayna'dan kaçan sivillerin sayısı 3,5 milyonu geçti (AFP)

Birleşik Krallık'taki mülteci ve insan ticaretiyle mücadele örgütleri, "Ukrayna için Evler" (Homes for Ukraine) adlı vize programıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

16 örgüt gönderdikleri mektupla İskan Bakanı Michael Gove'u uyararak programın, Ukrayna'dan kaçan mülteciler için tehlikeli olabileceğini vurguladı. Programın "Seks Tacirleri İçin Tinder"a dönüşebileceği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ukrayna İçin Evler" kapsamında mültecileri ağırlamak isteyen kişi ve kurumlar, bir internet sitesine kayıt yapıyor. Böylece mülteciler, bu sponsorlarla eşleştiriliyor ve en az 6 ay kalabileceği bir ev buluyor. Ukraynalılar bu sayede üç yıllık vize alabiliyor. Londra, evlerini Ukraynalılara açan kişilere ayda 350 sterlin (yaklaşık 9 bin TL) destek veriyor.

Öte yandan mektubu gönderen örgütler, vize programının Tinder'a benzediğini savundu. Yetkililer, seks tacirlerinin Ukraynalı kadınları ve çocukları halihazırda hedef aldığını bildirdi. Ayrıca sponsor olmak isteyen aileler, sistemin çok karmaşık olduğundan şikayet ediyor.

Refugee Action (Mülteci Hareketi) görevlisi Louise Calvey şöyle konuştu:

Programdaki sorunlar, bunun seks tacirleri için bir Tinder'a dönüşme riski taşıdığını gösteriyor. Bundan endişeliyiz. Sosyal medyaya reklam veren yasadışı saiklere sahip kişileri biliyoruz.

Calvey, programın güvenliğini sağlamak ve Ukraynalı mültecileri hedef alan suçluları yakalamak için polisin devreye sokulmasını talep etti.

Refugee Council (Mülteci Konseyi) Başkanı Enver Solomon, Ukraynalıların şüpheli Facebook sayfaları ve mültecilerle insan tacirlerini eşleştiren internet sitelerine dair korkularını aktardığını söyledi.

Adı açıklanmayan İskan Bakanlığı sözcüsüyse, başvuru yapan mültecilerin ve sponsorların incelemesi bitene kadar kimseye vize verilmediğini bildirdi. Sponsorların sabıka kaydının da kontrol edildiği açıklandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, NationalWorld, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU