Açlık ve sefalet Afganistan nüfusunun yüzde 90'ını etkiliyor: Yetersiz beslenme sebebiyle 3 milyon Afgan çocuk hayati tehlikeyle karşı karşıya

Prof. Dr. Hasanzai, "Afgan halkına yapılacak olan insani yardımlar devam etmeli ve siyasi meselelerle karıştırılmamalı" dedi

Afganistan genelinde yetersiz beslenme büyüyen bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Son üç ayda yaklaşık 13 bin bebek ve çocuk, açlık ve yetersiz beslenmeye bağlı hastalıklardan hayatını kaybetti.

Afganistan'da başta zatürre ve yetersiz beslenme olmak üzere çeşitli hastalıklardan ölen çocuk sayısının artmasından endişe duyuluyor. 

Yetersiz beslenen çocuk sayısının artmasının en büyük nedeni ise açlık ve fakirlik. 
 

(3).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) yayımladığı rakamlara göre, Afganistan'da Taliban hakimiyeti öncesi açlık sınırı ülke nüfusunun yüzde 81'ini oluştururken, bu rakam Taliban döneminde yüzde 98'e ulaştı.

2022 yılı sonuna kadar, akut yetersiz beslenme sebebiyle 5 yaş altındaki 3,2 milyon çocuğun hayati tehlikeyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
 

(2).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Başkent Kabil'deki Çocuk Sağlık Hastanesi, yetersiz beslenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan çocukları tedavi eden yedi hastaneden biri.

Tüm yatakların dolu olduğu bu hastaneye her beş dakikada bir hasta müracaat ediyor. 
 

Kabil, Çocuk Sağlık Hastanesi.jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Çocuk Sağlık Hastanesi çocuk doktorlarından Prof. Dr. Aref Hasanzai, ülkedeki açlık ve fakirliğin en çok çocukları etkilediğini söyledi: 

Devlet tarafından açıklanan rakamlar ürkütücü. Genel nüfusun yüzde 90'ı açlık sınırının altında. Bu ise fakir aileleri ve özellikle beş yaş altındaki çocukları negatif etkiliyor. Taliban'ın Afganistan hakimiyetini ele geçirmesiyle bu sıkıntılar daha da arttı. Ekonomik sıkıntılar, fakirlik ve kuraklık, yetersiz beslenen çocukların sayısının artmasına neden olacak.
 

(5).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Yabancı ülkelerin sağlık alanındaki yardımlarını kesilmesini de eleştiren Prof. Dr. Aref Hasanzai, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin tekrar yardımlarına devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Hasanzai, "Afgan halkına yapılacak olan insani yardımlar devam etmeli ve siyasi meselelerle karıştırılmamalı" dedi.
 

Prof. Dr. Aref Hasanzai.jpg
Prof. Dr. Aref Hasanzai / Fotoğraf: Sohrab Omar-Independent Türkçe

 

Prof. Dr. Aref Hasanzai, sözlerine şunları ekledi:

Ekonomimiz zayıf, 45 yıllık savaşı geride bıraktık. Peş peşe kuraklıkların yaşanması, fakirliğin her geçen gün daha da artması, 9 milyar dolar değerindeki Afganistan rezervlerinin yabancı ülkelerde dondurulması ve eskiden var olan yabancı ülkelerin yardımlarının kesilmesi, bütün bunlar yetersiz beslenen çocukların sayısının artmasına neden olacak.
 

(1).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (Human Rights Watch-HRW) göre, Afganistan nüfusunun yaklaşık yüzde 95'i şu anda yetersiz besleniyor ve ülkedeki 3,5 milyon çocuğun beslenme desteğine ihtiyacı var.  
 

(6).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Afganistan'da Aralık 2021'de 135 çocuğun zatürre ve yetersiz beslenmeden yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada, ülkedeki ailelerin yarısından fazlasının gerektiğinde sağlık hizmeti alamadığı dikkati çekildi.
 

(4).jpg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 26 Ocak 2022'de yaptığı açıklamada, Afganistan'daki sağlık sisteminin çöküşün eşiğinde olduğu uyarısında bulunarak, acil önlemlerin alınması çağrısı yaptı.

Dünya Gıda programı (WFP), son dört ay içerisinde, sağlıksız beslenen Afgan çocuklarının sayısının 3,3 milyona ulaştığını duyurmuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU