Kremlin'in yasağını kaldırdığı Rus torrent sitesi, Rus yurttaşlara erişim yasağı getirdi

Bir RuTracker sözcüsünün platformun "mevcut durumda Rus makamlarının herhangi bir eylemini desteklemediğini" söylediği bildirildi

(Unsplash)

Rusların yaptırımlar sürerken Hollywood filmlerini izlemek için kullanılabileceği bir torrent sitesi, Ukrayna'yla dayanışma göstererek Rus yurttaşların siteyi kullanmasını şimdi yasakladı.

Bu ay Warner Bros, Sony Pictures, The Walt Disney Company ve Paramount Pictures dahil büyük şirketler "insani krize" tepki olarak filmlerin Rusya'da vizyona girmesini askıya aldıklarını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus yurttaşları aralarında The Batman, Kayıp Şehir (The Lost City), Kirpi Sonic 2 (Sonic the Hedgehog 2) ve Morbius'un da bulunduğu birçok filme erişemeyecek.

Buna yanıt olarak Rus siyasetçi Dmitry Ionin, ülkenin en büyük torrent sitesi RuTracker üzerindeki yasağın, yurttaşların Hollywood filmlerini izleyebilmesi için kaldırabileceğini ima etmişti.

Fakat RuTracker'ın şimdi Rusya'dan bağlanan tüm IP adreslerini engelleyeceğini açıkladığı bildiriliyor.

Rus gazeteci İlya Varlamov'a göre, platformun bir sözcüsü yasaklı siteler listesinden kaldırılsa bile RuTraсker'ın Rusya'daki kullanıcılar tarafından erişilemez olacağını söyledi.

Sözcüye göre platform "mevcut durumda Rus makamlarının herhangi bir eylemini desteklemiyor".

The Independent teyit için RuTracker'la iltişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.
 


Ukrayna'nın istila edilmesi karşısında diğer birçok sektör de Rusya'ya karşı harekete geçti.

Teknoloji alanında aralarında Apple, Google, Microsoft, Meta (Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi) ve Samsung'un da bulunduğu şirketler, ABD ve Ukrayna hükümetlerinin talebiyle teknolojilerine sınırlamalar getirdi.

Kremlin, Rus yurttaşların ihtiyaç duydukları hizmetlere erişememesi durumunda korsanlığı yasallaştırabileceğini ve Rusya'ya karşı "yaptırımları destekleyen ülkelere" karşı cezai ve idari sorumluluğu kaldırabileceğini açıklamıştı.

Rusya İstatistik Bakanlığı'nın "Lisanssız yazılım kullanımına ilişkin sorumluluktan muafiyet açısından, Rus yazılımına geçişi teşvik etmek için dengeli bir yaklaşımı savunuyoruz" ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Kremlin, The Independent'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU