Kremlin, Facebook ve Instagram yasağını çiğneyenlere "ceza vermeyecek"

Ne var ki Ruslar, Meta'nın platformlarındaki reklamlar için ödeme yaparlarsa "aşırıcılığı finanse etmenin" sonuçlarıyla karşı karşıya kalabilir

(Unsplash)

Rusya'da bir senatör, Kremlin'in hükümetin Facebook ve Instagram'a yönelik yaptırımlarını aşan Rus vatandaşlarını cezalandırmayacağını söyledi.

Senatör Andrey Klishas'ın devlete bağlı haber ajansı RIA Novosti'ye yaptığı açıklama, Rus hükümetinin Meta'yı "aşırılık yanlısı bir kuruluş" olarak mimleyip Instagram'ı yasaklamak için adım atmasıyla geldi.

Teknoloji devi yakın zamanda mevcut politikayı bozarak kullanıcıların Rus silahlı kuvvetlerine ölüm çağrısı yapmasına izin vereceğini duyurmuştu.

Meta yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Ukrayna'nın devam eden istilası göz önüne alındığında, istilacı silahlı kuvvetlere karşı 'Rus istilacılara ölüm' ifadesi gibi duygularını dile getirmeleri için savaştan etkilenenlere geçici bir istisna tanıdık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu değişiklik esasen çatışmaya dahil olan ülkelere ve komşu Avrupa ülkelerine yönelik fakat yalnızca istila hakkındaki ifadelere özel. Meta, genel olarak Rusları hedef alanların yanı sıra doğrudan çatışma bölgelerinin dışından gelen nefret söylemlerini de silmeye devam edeceğini açıkladı.

Ancak tartışmalı bir şekilde bu "geçici önlemler" Neo-Nazilerden asker topladığını kabul eden ve şu anda Rusya'ya karşı savaşta silahlandırılan Neo-Nazi Azov Taburu'nun övülmesine de izin verdi.

RIA Novosti'nin haberine göre Rus yurttaşlar uygulamaları kullanmaya devam edebilecek olsa da Facebook ve Instagram'da reklam için ödeme yapan kullanıcılar, Meta'nın aşırılık yanlısı bir kuruluş olarak tanınması durumunda "aşırılığı finanse etmenin" sonuçlarıyla karşı karşıya kalabilir ve hesapları engellenebilir.

Bununla beraber adı açıklanmayan bir kaynak WhatsApp'ın bilgi paylaşımı yapmayan bir iletişim aracı olduğu için Meta'ya karşı alınan önlemlerden etkilenmeyeceğini yayın kuruluşuna söyledi.

Rus yurttaşları, hükümetin kısıtlamalarını aşmak için işgal öncesine göre önemli derecede yüksek oranda VPN kullanmakta. Haberler, Rusya'daki en popüler VPN yazılımlarının indirilme sayısının 24 Şubat'tan bu yana günlük ortalama 16 bin indirmeden günde 700 binin üzerine çıktığına işaret ediyor.

Rusya'da zaten yasaklı olan Facebook'un yanı sıra Twitter, Netflix, TikTok, Google'ın Play hizmetleri ve diğer birçok teknoloji şirketi de ürünlerine erişimi kısıtladı.

Rusya bu yaptırımlar karşısında korsanlığı yasallaştırmayı planlıyor olabilir ve küresel internetten tamamen kopması da olası fakat bunu yalnızca büyük siber saldırılara maruz kalması durumunda yapacağını iddia etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU