Mehmet Ocaktan: 6’lı masa için "hodri meydan" deme zamanı

"Millet İttifakı’nın üçe-beşe bakmadan, esas itibariyle sistemi değiştirecek hedefe odaklanması gerekiyor"

Fotoğraf: Twitter

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, 6 muhalefet partisinin AK Parti ve MHP’nin Meclis’e getirdiği seçim kanunu teklifi için “hodri meydan” demesi gerektiğini söyledi.

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında Cumhur İttifakı’nın tasarısıyla ilgili olarak görüşlerini özetledi. Yazısının devamında muhalefet partilerine seslenen Ocaktan, şöyle yazdı:

Şimdi esas mesele; 6’lı masayı oluşturan muhalefet partilerinin bugünden itibaren nasıl bir strateji geliştireceği ve yola nasıl devam edeceği… Şu anda muhalefet cephesinde genel anlamda bir suskunluk hakim ve sanki kafalar biraz karışık gibi. Zira seçim yasasıyla ilgili teklifin açıklandığı günden bu yana, tek tük ses çıksa da muhalefet partilerinden henüz ciddi hamle niteliği taşıyan bir çıkış gelmiş değil.

İktidarın millet iradesini zaafa uğratmak üzere devreye soktuğu “siyaset mühendisliği”nin hedefi de tam böyle bir şey olsa gerek. Kuşkusuz hemen ayak üstü bir şeyler söylemek gerekmiyor belki, ama bir gerçek var ki Millet İttifakı iktidarın son hamlesi karşısında oturup kapsamlı bir çalışma yaparak ortaya ciddi bir yol haritası koymak zorunda. Zira parlamentoya gönderilen seçim yasası teklifi, görünür haliyle daha da genişlemesi planlanan Millet İttifakı’nı bir bakıma anlamsız hale getirmiş gibi görünüyor.

Dolayısıyla iktidarın ince bir “siyaset mühendisliği” ile hazırladığı seçim yasası öyle birtakım beyanatlarla geçiştirilecek bir hamle değil. Kesinlikle yasanın üreteceği sonuçlar masaya yatırılarak ciddi anlam bir hazırlık yapılmaya ihtiyaç var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Esas tehlike budur”

Elbette muhalefet partileri de tehlikenin farkındadır ve gerekli hazırlığı yapacaklardır. Ancak hemen hatırlatmakta yarar var; eğer 6’lı masada yer alan partilerden bazılarında “ittifakta yer almanın pek bir anlamı kalmadı” şeklinde bir duygu kırılması oluşursa, iktidarın tam da beklediği bir sonuç ortaya çıkmış olur ki esas tehlike de budur… Oysa tam aksine, muhalefet partilerinin ittifakı daha da güçlendirerek Cumhur İttifakı’nın millet iradesine ipotek koyma girişimine karşı “hodri meydan” demelerinin tam zamanı…

Evet iktidar başka çaresi kalmadığı için seçim yasalarında oynayarak sandıkta alamadığı oyları arka kapıdan dolaşıp kendi hanesine yazdırmak istiyor, bu anlaşıldı. Eğer her şey Cumhur İttifakı’nın kağıt üzerindeki planlarına göre giderse 10-15 milletvekili daha fazla çıkarabilirler belki. Ama biliyoruz ki esas hedef; 6’lı masada zaaf oluşturarak cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini belirleyecek olan karşı cephenin gücünü zayıflatmak.

Seçim yasası teklifinin "Cumhurbaşkanlığı'nı kaybediyoruz, bari parlamentoda üstünlüğü sağlayalım" şeklinde bir zaafı da barındırdığına dikkati çeken Ocaktan, şu ifadeleri kullandı:

İşte tam da bu yüzden Millet İttifakı’nın üçe-beşe bakmadan, esas itibariyle sistemi değiştirecek hedefe odaklanması gerekiyor. Bunun için masanın daha da güçlenmesi şart… İttifakın çatısı korunarak daha fazla vekil çıkarabilmek için ittifak içinde farklı simülasyonlar yapılarak yeni formüller üretilebilir ama kesinlikle ittifak içinde kalınarak…

Seçim yasası parlamentoda kabul edildiği gün, Türkiye seçim atmosferine girmiş olacak. Evet gerek muhalefet partileri, gerekse mevcut alaturka sistemden yorulan toplum için zor bir süreç ama değişimi sağlamak imkansız değil…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU