DEVA Partili Yeneroğlu'ndan Cumhuriyet yazarı Pehlivan'ın yazısı hakkında açıklama

Yeneroğlu: Makale başlığı birçok yayın organında yanlış yorumlanmış

Fotoğraf: AA arşivi.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, DEVA Partisi'nin Millet İttifakı'nda yer alan CHP ve İYİ Parti'nin listelerinden seçime girmeye sıcak bakmadığını yazdı. Pehlivan'ın yazısının ardından DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu'ndan açıklama geldi.

Pehlivan bugünkü yazısında altı muhalefet partisinin kurmaylarının iki gün önce Ankara’da tekrar toplandığını belirtti ve şunları yazdı:

Masadaki üç isim yeniydi. İYİ Parti’den Bahadır Erdem’in yerine Şenol Sunat, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün’ün yerine Nedim Yamalı, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp’in yerine Serhan Yücel oturdu. Bu değişim, “Yol haritası için artık partilerin hukukçu kurmaylarından ziyade, siyasi işlerden sorumlu yöneticilerinin görevlendirilmesi tercih edilmiş” diye yorumlandı.  Haliyle, masada AKP ile MHP’nin Seçim Yasası değişikliği vardı. “Bundan sonra ne yapacağız” sorusu tartışıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ve işte o kritik toplantıya dair bazı notlar” diyen Pehlivan, şunları aktardı:

- Yasa teklifindeki tek beklenmeyen nokta, partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasındaki değişiklikti. Açıkçası bu düzenleme muhalefet için sürpriz oldu. 

- DEVA Partisi’nin “İttifak içinde de olabiliriz ama acele etmenin bir anlamı yok artık” düşüncesinde olduğu öğrenildi. Yani Millet İttifakı’na katılım konusunda DEVA net değil. Ancak “Cumhurbaşkanlığı konusunda fikir birliği içindeyiz, yine tek aday çıkarırız” şeklindeki çizgilerinde bir değişiklik yok. 

- Yeni düzenlemenin altı partinin tüm bileşenlerini CHP ile İYİ Parti listelerinden seçime girmeye zorladığı konuşuldu. Ancak yine DEVA’nın bu olasılığa sıcak bakmadığı hissedildi. Bu duyumumu toplantıya katılan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’na da sordum. Yeneroğlu, kulis bilgisini doğrularcasına şöyle dedi: “Partimizin ilgili kurullarında bu konu henüz görüşülmedi. Ancak benim şahsi görüşüm, DEVA’nın kendi kimliğiyle ve kendi logosuyla seçime katılmasıdır.” 

- Asıl karar 27 Mart’ta verilecek. O tarihte Ali Babacan’ın davetiyle liderlerin üçüncü buluşması gerçekleşecek. Altı parti genel başkanının o gün tek gündem konusu bu yeni yasa teklifi olacak. 

Yeneroğlu'ndan açıklama

Pehlivan'ın yazısının ardından Mustafa Yeneroğlu, Twitter'dan şu mesajı paylaştı:

Makale başlığı birçok yayın organında yanlış yorumlanmış: Soru 'başka partilerin listesinden seçime girer misiniz?' şeklindeydi. Cevap 'şahsi görüş olarak girmem, DEVA Partisi'nin de seçim pusulasında kendi logosu ile var olmasını tercih ederim' şeklindeydi.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU