NASA'nın Mars'taki uzay aracı, üç toz şeytanını birden görüntüledi

"Tıpkı ıssız bir cehennem deliğine benziyor"

NASA'nın Mars'taki uzay araçlarından Perseverance, üç toz şeytanını birden görüntüledi.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda uzay fotoğraflarının işlenmesinde görev alan veri uzmanı Kevin M. Gill, birden fazla karede göze çarpan sıradışı manzarayı bir hareketli görüntüye (GIF) dönüştürerek Twitter hesabından yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüler 7 Mart'ta, Perseverance'ın 372. Mars gününde çekilmişti. Aslında Kızıl Gezegen'in gündüz ve gece ritmi Dünya'dakine çok benziyor ama yaklaşık 39 dakikalık bir fark var. Mars'ta bir gün 24 saat, 39 dakika ve 35 saniye sürüyor. Bu nedenle bir Mars günü daha uzun bir süreyi ifade ediyor.

Gill, hareketli görüntüyü paylaştığı Twitter gönderisinde, "Jezero Krateri'nde kameralara yakalanan üç toz şeytanı. NASA'nın Persevere aracı, bunu 372. Mars gününde kaydetti" diye yazdı:

Tıpkı ıssız bir cehennem deliğine benziyor.

 

 

Hem Dünya'da hem de Mars'ta görülebilen ve yüzeydeki tozları birbirine katan hortumlara toz şeytanı ismi veriliyor. Bunlar, diğer hortumlardan farklı olarak gökyüzünden aşağı doğru değil, yerden yukarı doğru oluşuyor. 

Dünyada toz şeytanları, genellikle yeryüzünün Güneş ışığı yüzünden çok fazla ısındığı, havanın açık olduğu günlerde meydana geliyor. Bu koşullar altında, yüzeye yakın sıcak hava, nispeten daha serin katmanlarla karşılaşıyor ve dönerek yükseliyor.

Perseverance da Kızıl Gezegen'de daha önce de bu doğa olayıyla karşılaşmıştı. Uzay aracı ilk toz şeytanını Mart 2021'de görüntülemişti.

Görüntüyü yayımlayan NASA, hortumun boyutu ve hızıyla ilgili bilgileri açıklamamıştı. Ancak uzmanlar, bu hortumların devasa boyutlara ulaşabileceğini belirtiyor.

Örneğin, Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki bir diğer uzay aracı Mars Reconnaissance Orbiter, 2012'de 800 metre yüksekliğinde dev bir toz şeytanı tespit etmişti.

 

Independent Türkçe, CNET, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU