Rusya - Ukrayna savaşında top mermileriyle propaganda, tarihi hatırlattı

BM, Kore Savaşı'nda en az 9 bin çizim hazırladı

24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna savaşında tarafların propaganda mücadelesi de bütün hızıyla devam ediyor.

Donbas'taki Luhansk Halk Cumhuriyeti de Ukrayna ordusunun mevzilerine propaganda mermileriyle "ateş açtı." Luhansk Halk Milisi'nin paylaştığı ve sosyal medyada yayılan videoda, mermilerin içerisinde askerlere teslim olma çağrısı yapılan bildirilerin yer aldığı görülüyor.

Bununla birlikte görüntüler, tarihte kullanılan bazı propaganda mermilerini hatırlattı.

Savaşta mermi fırlatarak bildiri dağıtıp propaganda yapan ilk kişilerden biri, Fransız ordusundan Yüzbaşı Naud. Naud, I. Dünya Savaşı'nda bildirileri saçabilen bir top mermisi geliştirdi.

75 milimetre sahra topuyla ateşlenen mermilerin her biri yaklaşık 160 broşür içeriyordu. Mermilerin menzili yaklaşık 5 kilometreydi.

Yüzbaşı Naud, 50 bin mermilik ilk siparişi Ekim 1918'de teslim etti.

Cephedeki ABD askeri, eşi üzerinden vuruldu

İki Pulitzer Ödülü sahibi ABD'li karikatürist Bill Mauldin, II. Dünya Savaşı'nda Amerikan askerlerini temsil eden Willie ve Joe karakterleriyle ünlendi. Bu karakterler, ABD askerleri tarafından çok seviliyordu.
 

Willie ve Joe
Mauldin, Willie ve Joe'yu 1940-1948 arasında çizdi (Wikimedia)


Öte yandan Mauldin, Almanların hazırladığı broşürlerin kendilerininkinden daha ilginç olduğunu düşünüyor. Karikatürist, cephedeki bir ABD askerinin eşiyle birlikte olan bir harp zenginini gösteren broşürün epey ilgi çektiğini söyledi. ABD askerlerinin, Alman broşürlerini almak için siperlerinden ayrıldığını vurguladı.

Mauldin ayrıca o dönemde ABD'lilerin, Almanların çatışmadan sonra broşürleri okumayı sevdiğini bildiğine dikkat çekti. Bundan yararlanan ABD'liler, propaganda mermisi gönderip Almanların ortaya çıkmasını bekliyor ve daha sonra onlara saldırıyordu.

Öte yandan Almanya'ya atılan broşürlerin rüzgar sebebiyle Fransa veya Belçika'ya ulaştığı da görülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ordusunun Psikolojik Operasyonlar birimi, II. Dünya Savaşı'nda biri 105 milimetrelik, diğeri 155 milimetrelik olmak üzere iki tip propaganda mermisi kullanıyordu.

Broşürler için tasarlanan 155 milimetrelik top mermisi daha çok tercih ediliyordu. Bu mermi yaklaşık 2 bin broşür taşıyabiliyor ve 20 kilometre mesafe kat edebiliyordu.

ABD ordusunun o dönem hazırladığı bir raporda şu ifadelere yer verildiği görüldü:

1 Nisan 1943 itibarıyla 5 milyon 520 bin bildiri basıldı. Bunlar 100 bin top mermisiyle teslim edildi… Ocak 1944'te, 5. Ordu topçuları 2 milyon 234 bin 500 broşür içeren 5 bin 249 mermi ateşledi.

Birleşik Krallık (BK) ordusundan Con O'Neill, 22 Ocak 1943'te 87 milimetrelik mermiyi bildirilerle test etti. 12 gün sora da ilk 7 mermiyi Alman birliklerine fırlattı ve başarılı oldu.
 

Topçular
BK ordusu topçuları, mermilere broşür doldurmakla da görevliydi (​​​​​​​İmparatorluk Savaş Müzesi)​​​​​​​


BK askerleri, İtalya'nın Sicilya adasındaki çatışmalarda Almanların üzerine propaganda mermileri ateşledi. Broşürlerde, Müttefik Devletler'in İtalya'da hızla ilerlediği ve kendilerine teslim olmanın avantajları anlatılıyordu.

Nazi Almanyası'ysa II. Dünya Savaşı'nda havana benzeyen bir aletten broşür fırlatıyordu. Bu alete 12 santimetre çapındaki kartondan yapılma "propaganda bombaları" yerleştiriliyordu. Karton topların menzili yaklaşık 500 metreydi.

Almanlar ayrıca kendi başlarına propaganda mermileri de icat etti. Bunlardan biri, Rusya'nın şimdiki adı St. Petersburg olan kenti Leningrad'da Alman askerler tarafından Şubat 1942'de geliştirildi. Bu mermi, yaklaşık 450 metrelik bir menzile sahipti.

Kore Savaşı'nda 9 bin çizim

Kore Savaşı'nda Birleşmiş Milletler'in (BM) kullandığı Korece broşürlerdeki çizimlerin sayısı da 9 binden fazlaydı.

Broşürlerden birinde iki Çinli asker, Kuzey Koreli bir askere gülüyordu.

Bir broşürdeyse yerde yatan Koreli asker, havadaki üç BM uçağına bakıyordu.

 

Independent Türkçe, Psywarrior

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU