Türkiye'de her 4 kişiden 3'ü zamlar sonrasında doğalgaz ve elektrik tüketimini azalttı

İstanbul Ekonomi Araştırma'ya göre, vatandaşların yüzde 76'sı zamlar karşısında enerji tüketimini azalttı

Vatandaşların yüzde 76'sı zamlar karşısında elektrik ve doğalgaz tüketimini azalttığını söylüyor / Kolaj: Independent Türkçe

Türkiye'de toplum yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele etmenin yollarını arıyor.  İstanbul Ekonomi Araştırma'nın yaptığı saha araştırmasına göre, vatandaşın bulduğu ilk çözüm tüketimi azaltmak oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3-7 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasına göre vatandaşların yüzde 76'sı zamlar karşısında elektrik ve doğalgaz tüketimini azalttığını açıkladı.

2018 genel seçimlerinde CHP'ye oy veren katılımcıların yüzde 86'sı zamlarla başa çıkabilmek için elektrik ve doğalgaz tüketimini azalttığını ifade etti. Bu oran iktidar seçmeninde yüzde 70 olarak gerçekleşti.

t1.jpeg
Enerji fiyatlarına yapılan zamların ardından tüketicinin davranış değişimi / Grafik: turkiyeraporu.com

 

Ulaşım tercihleri değişti

Ankete katılanların yüzde 59'u ulaşım tercihlerini değiştirdiğini ifade ederken yüzde 24 ise doğalgaz yerine kömür kullanmaya başladığını belirtti.

Zamlarla başa çıkma stratejilerinden en az tercih edilen yöntem ise doğalgaz yerine kömür kullanmak oldu.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında enerji fiyatı en çok artan 4. ülke

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre Aralık 2020 ve Aralık 2021 arasındaki değişimlere bakıldığında Türkiye, enerji fiyatlarının en çok arttığı dördüncü ülke konumunda. Bu dönemde Türkiye'de enerji enflasyonu yüzde 49 olarak gerçekleşirken OECD ortalaması yüzde 26'da kaldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU