Ukrayna'daki savaş, engelli çocuklar ve ailelerini sert vurdu: "Sığınaklara bile gidemiyoruz"

Avrupa Engelliler Forumu'na göre ülkede 2,7 milyon engelli var

Ukrayna'da çoğu çocuk en az 100 bin zihinsel engelli bakım evlerinde kalıyor (UNICEF/Arşiv)

Rusya'nın saldırısının ardından en az 2,5 milyon mülteci Ukrayna'dan ayrıldı. Ancak engelli bireyler ve aileleri için savaştan kaçmak çok daha zor.

Sivil toplum kuruluşu Avrupa Engelliler Forumu'na göre Ukrayna'da 2,7 milyon engelli var. Bir başka STK olan Inclusion Europe da ülkede yaklaşık 261 bin zihinsel engellinin yaşadığını bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Z teplom u sertsi (Kalplerde Sıcaklıkla) adlı bir hayır kurumu, başkent Kiev'deki engelli bireyleri bir araya getiriyor. Kurumun başkanı Natalia Komarenko aralarındaki 1247 aileden sadece 20 ila 50'sinin, yani yaklaşık 260 kişinin Kiev'den kaçabildiğini söylüyor..

Komarenko da Opitz-Kaveggia sendromundan mustarip oğlu Vova'yla başkentte kalmayı sürdürüyor. Komarenko, oğlunun nöbet geçirmesini önleyen ilaçlara ve 24 saat boyunca bakıma ihtiyaç duyduğunu ancak savaş sebebiyle bunları karşılamanın imkansızlaştığını ifade ediyor.

Vova
Vova'nın mustarip olduğu Opitz-Kaveggia sendromu, nadir görülen bir genetik hastalık (Natalia Komarenko)


17 yaşındaki Vova'nın sağlık durumu, tahliye seçeneğini ortadan kaldırıyor:

Onu trenle götüremeyiz çünkü her an nöbet geçirebilir ve ateşi çıkabilir. Sığınaklara bile gidemiyoruz. Genellikle binamızın koridorunda, banyoda ya da tuvalette saklanıyoruz.

Bununla birlikte, Kiev'den çıkmayı başarabilen engelli bireyler ve aileleri de zor koşullarda. Daryna Chuiska, kızı Vika'yla birkaç gündür Polonya sınırında mahsur kaldığını belirtiyor.

10 yaşındaki Vika, serebral palsi ve astım hastası. Chuiska, kızının uzun süredir tedavi alamadığını ve durumunun giderek kötüleştiğini vurguluyor.
 

Vika
Vika ve annesi, ülkeden çıkmanın yollarını aramayı sürdürüyor (Daryna Chuiska​​​​​​​)


Başkentten sınıra günler süren yolculuk da Vika'yı kötü etkiledi. İkili, bir süre bodrum katlarda saklanmak zorunda kaldı:

Vika geceleri nöbet geçirmeye başladı. En son 5 yaşında nöbet geçirmişti.

Chuiska, Almanya'da kalacak bir yer ve tedavi bulduklarının ancak oraya tek başına gitmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan ikili oraya gitmenin bir yolunu henüz bulamadı. Vika'nın kedilere alerjisi var. Bu durum, ikilinin Polonya'ya giden trenlere binemeyecekleri anlamına geliyor.

Olena Tsarenko ise iki kızı, annesi ve köpeğiyle Polonya'nın başkenti Varşova'ya gitmeyi başardı. Tsarenko'nun kızlarından 10 yaşındaki Veronika, otizmli.

Tsarenko, Veronika'nın yolculukta sorun yaşamadığını ancak artık geceleri ağladığını ve rahatsız hissettiğini söylüyor.
 

Olena Tsarenko ve kızları
Kızlarıyla Varşova'ya kaçan Olena Tsarenko, sınırdaki mültecilere yardım ettiğini söyledi (Olena Tsarenko​​​​​​​)


Kiev'i terk ettikleri için suçlu hissettiğini belirten Tsarenko, "Ukrayna'da kalanlar kahramandır" diyor. Veronika ise şimdi ihtiyaç duyduğu tedaviye ve dinlemeye imkanına kavuştu. Tsarenko, kızının neler yaşandığını bildiğine inanıyor:

Veronika her gün 'We Have to Survive' (Hayatta Kalmalıyız) adlı bir şarkı dinliyor. YouTube'da açıp sabahtan akşama kadar dinliyor. Onu sakinleştirdiği için bu şarkıyı dinlemesine izin veriyorum.

 

Independent Türkçe, CNN International, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU