Çavuşoğlu'dan "üçlü zirve" açıklaması: Mucize beklenmemeli ama bu toplantı önemli bir başlangıç

Zirveye ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Tüm zorluklara rağmen son derece medeni bir toplantı olduğunu söyleyebilirim" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla Antalya'da gerçekleştirdiği üçlü zirve sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yıkımın bir an önce durdurulması için çaba gösterdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu savaşın devam etmesi halinde kaybedenin ilk masum siviller olacağını vurguluyoruz. Bu savaştan bölge sakinleri de dahil herkes zarar gördü ve görmeye devam edecek" dedi.

"Biz bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla beraber kolaylaştırıcı bir tol oynadık" diyen Çavuşoğlu, "İnsani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün akan kan ve gözyaşı artıyor. Savaşın ortasında kalan sivillerin kurtarılması gerektiğiniz belirttik" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İnsani koridor açık tutulmalı"

Çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bugün bir kez daha vurguladık. Sahadaki durumu vatandaşlarımızı tahliye ederken bizzat gördük. Mariupol için bir ateşkes önerdik. Taraflar bunu görüşecek. Rusya şuan bölgelere girmiş durumda, Ukrayna birlikleri de orada. Burada bir eşgüdüm olmazsa sivillerin can sağlığı tehlikeye girebilir.

"Bir görüşmede mucize beklenmemeli"

Görüşmenin sonuçlarının ne olduğuyla ilgili de yorumda bulunan Çavuşoğlu, "Bir görüşmede mucize beklenmemeli ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıç. Bunun liderler zirvesinde gerçekleştirilmesi gündeme geldi. Zelennski'nin böyle bir görüşmeye hazır olduğu, Putin'in ise prensip olarak böyle bir görüşmeye karşı olmadığı belirtildi. Putin bu fikrini Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşmede de belirtmişti" dedi.

Çavuşoğlu Türkiye'nin yeniden bir görüşmeye ev sahipliği yapabileceğini belirterek şunları kaydetti:

Ukrayna bu görüşmelerin Türkiye, Rusya ise Belarus'ta olmasını istiyor. Biz severek ev sahipliği yaparız ancak önemli olan yer değil görüşmelerin bir an önce başlaması. Biz bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye olarak diplomasiyi öncelik alan çabalarımızı sürdüreceğiz. Davetimizi kabul eden taraflara bize duydukları güven için huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

"Son derece medeni bir toplantı gerçekleşti"

Toplantının atmosferinin nasıl olduğuyla ilgili gelen bir soruya ise Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

Bu görüşme kolay bir ortamda gerçekleşmedi. Bir yandan savaş devam ediyor. Tüm zorluklara rağmen son derece medeni bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. İki tarafta görüşlerini söyledi ancak sorduğunuz gibi iki taraf da sesini yükselmedi, bir gerginlik yaşanmadı. İki heyette de Belarus'taki müzakerelerde yer alan arkadaşlar vardı. Bakanlar düzeyindeki ilk toplantıda bütün kararlar alınamaz, bunu ben de beklemiyordum. Bunun liderler seviyesinde yapılması gerekir. İki taraf da kabul ederse biz yine ev sahipliği yaparız. İki tarafında bize güveninin devam ettiğini görüyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU