Birleşik Krallık'tan Abramoviç'e yaptırım kararı: Mal varlığı donduruldu

Birleşik Krallık, Rus iş insanı Roman Abramoviç'i yaptırım listesine dahil ederek ülkedeki mal varlıklarını dondurma kararı aldı. Chelsea için özel bir lisans da çıkarılarak klübün satışı engellendi

Fotoğraf: AP

Birleşik Krallık hükümeti, Rus milyarder Roman Abramoviç'i de yaptırım listesine ekledi.

Karara göre Abramoviç, Birleşik Krallık vatandaşları ve şirketleriyle herhangi bir iş veya para transferi işlemi yapamayacak.

Yapılan açıklamada, "Abramovich, çelik şirketi Evraz, Norilsk Nickel'de hisse sahibi ve Chelsea FC'nin sahibi. Rus petrol şirketi Sibneft'in yüzde 73 hissesini 2005 yılında devlete ait gaz devi Gazprom'a 9,87 milyar sterline sattı. Net değeri tahmini olarak 9,4 milyar sterlin. 1990'larda Putin yönetiminde öne çıkan birkaç oligarktan biri" ifadeleri yer aldı

Başbakan Boris Johnson da "Putin'in Ukrayna'ya yönelik vahşi saldırısını destekleyenler için güvenli liman olamaz. Bugünkü yaptırımlar, Birleşik Krallık'ın Ukrayna halkına verdiği sarsılmaz desteğin son adımıdır. Sivillerin öldürülmesine, hastanelerin yıkılmasına ve egemen müttefiklerin yasadışı işgaline olanak sağlayanların peşine düşerken acımasız olacağız" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chelsea için özel lisans

Birleşik Krallık hükümeti ayrıca Abramoviç'in sahibi olduğu Chelsea'nin futbol faaliyetlerine Premier Lig'i korumak için çıkarılan özel bir lisansla devam edebileceğini açıkladı. Bu lisansla birlikte Chelsea'nin satışı da engellendi.

Chelsea'ye verilen lisansta sadece futbol faaliyetlerini içeren belirli maddeler olduğu ve yaptırıma konu olan Abramoviç'in yaptırımların etrafından dolaşmasının bu şekilde engelleneceği belirtildi. 

Roman Abramoviç, Ukrayna'daki savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Chelsea'yi satışa çıkardığını açıklamıştı.

15 milyar sterlinlik mal varlığı donduruldu

Londra, ayrıca Rosneft Başkanı İgor Seçin ve Rus insanları Oleg Deripaska ve Platon Lebedev'e de yaptırım uyguladı. 

Birleşik Krallık ayrıca Alexey Miller, Andrey Kostin, Nikolay Tokarev'in de yaptırım listesine eklendiğini açıkladı.

Listesine son eklenenlerin ardından yaptırım getirilen oligarkların toplam net mal varlığının yaklaşık 15 milyar sterlin olduğu ifade edildi.

 

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU