Birleşik Krallık, Roman Abramoviç'e Chelsea'yi satmadan önce yaptırım uygulamaya hazırlanıyor

Abramoviç kulübü için teklif bile alamadan yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir

Roman Abramoviç'in Rusya - Ukrayna müzakerelerinde rol oynadığı ortaya çıkmıştı (AP)

Rus milyarder Roman Abramoviç, Britanyalı futbol kulübü Chelsea'yi satmadan önce yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, 7 Mart'ta yaptığı açıklamayla Britanya hükümetinin gelecek salı ülkedeki "yüzlerce" varlıklı Rus'u hedef alabileceğini söyledi. Truss'ın açıklaması, dikkatlerin Rus oligark Roman Abramoviç'e çevrilmesine neden oldu. Abramoviç, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat düzenlemesinin ardından varlıklarını güvence altına almaya çalışan birçok Rus milyarderden biri. 

ABD ve AB, Rusya'yı ve Rusya Devlet Başkanı Vlamidir Putin'e yakınlığıyla tanınan isimleri hedef alarak Moskova'nın işgal kararını cezalandırmaya çalışıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abramoviç 2003'ten bu yana Chelsea'nin sahibi ancak gelişmelerden ötürü 2 Mart'ta Premier Lig kulübünü 3 milyar sterline (yaklaşık 57 milyar TL) satacağını duyurmuştu. Satışın denetlenmesi için Abramoviç'in birlikte çalıştığı Amerikan ticaret bankası The Raine Group muhtemel alıcıların resmi teklif vermeleri için 15 Mart'a kadar süre vermişti. 

Ancak Truss'ın Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımları sertleştirmek üzere tasarlanan Ekomonik Suçlar Yasası'nın gelecek hafta uygulanabileceğini söylemesi Abramoviç'in planlarını suya düşürebilir. Daily Mail'in haberine göre Rus milyarder teklif dahi alamadan yaptırımlarla karşılaşabilir. 

Yabancı oligarkların kara para aklamasını hedef alan bu yasa yabancı mülk sahiplerinin şirket kullanmak yerine bizzat kimliklerini beyan etmesini zorunlu kılıyor. 

Truss açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Eğer Parlamento yasayı 14 Mart Pazartesi gününe kadar kabul ederse 15 Mart Salı gününe kadar yüzlerce kişiye yaptırım uygulayacağız.

Öte yandan ünlü işadamının 330 milyon sterlinlik süperyatı Eclipse, geçen perşembe Karayipler'de demirlediği St. Maarteen'den ayrılarak uluslararası sulara yelken açmıştı. Abramoviç'in yetkililerin yata el koymasını önlemek amacıyla böyle bir karar aldığı düşünülüyor. 

Bununla birlikte Birleşik Krallık, Batılı müttefiklerinin yaptırım konusunda daha hızlı davranması nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor.  

AB ve ABD dünya genelinde onlarca şirket, politikacı ve iş insanına yaptırım uyguladı. Britanya'ysa bugüne kadar sadece 13 Rus'u yaptırım kapsamına aldı. 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı bu eleştirilere yönelik AB, Kanada ve ABD'de yaptırım uylamanın "daha zahmetsiz" olduğunu dile getirdi. 

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Sky News

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU