"Türkiye tarihinde yargıya yapılmış en açık müdahalelerden biri..." Soma davasının avukatlarından Yargıtay'ın bürokrasi kökenli üyelerine reddi hakim

Avukatlar, bürokrasi kökenli üyelerin atanmasıyla kararını değiştiren Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üç üyesi hakkında reddi hakim talebinde bulundu

Fotoğraf: AA

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği 162 işçinin yaralandığı maden faciasına ilişkin davada, madencilerin avukatları dosyanın görüşüleceğin Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üç bürokrat kökenli üyesi hakkında reddi hakim talebinde bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Haziran 2021'deki duruşmada madenin patronu Can Gürkan'a verdiği 20, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezalarının onanması yönünde tebliğname sundu. 

Başsavcılığın tebliğnamesinde, Ormanoğlu ve Kurt'a verilen 2 yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevini yapmalarının yasaklanması kararının, bu görevin ruhsatnameye bağlı işlerden olmaması gerekçesiyle bozulması istendi. 

Üç üye hakkında talepte bulunuldu

Tebliğnamenin ardından, madende hayatını kaybeden madencilerin avukatları, dosyanın görüşüleceği ve karara bağlanacağı Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bürokrasi kökenli üç üyesi hakkında reddi hakim talebinde bulundu. 

"Yargıya yapılmış en açık siyasi müdahalelerden biri"

Yargıtay 12. Ceza Dairesi üyeleri eski Adalet Bakanı ve müsteşarı, HSK Birinci Dairesi Üyesi Kenan İpek, eski Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı ve eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu hakkında reddi hakim talebinde bulunan avukatların gerekçesi ise, Türkiye tarihinde yargıya yapılmış en açık siyasi müdahalelerden birine imza atmaları olarak gösterildi.

Reddi hakim talebi, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından derhal görüşülerek karara bağlanacak. Bu kararın ardından daire, Soma davasına ilişkin nihai hükmünü açıklayacak.

Ne olmuştu?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu.

12. Ceza Dairesi, sanıkların 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan değil, 301 kez 'olası kastla öldürme' ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Bu karar, oybirliğiyle çıkmıştı.

Bu karar, başta facianın yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılması demekti.

Yargıtay'ın 30 Eylül 2020'deki bozma kararından sonra duruşma günü beklenirken süreç ağır işledi. 

Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Oybirliğiyle "Olası kastla ceza verilmeli" diyen 5 üyeden 3'ü değiştirilerek, yerlerine eski Adalet Bakanı ve müsteşarı, HSK Birinci Daire üyesi Kenan İpek, eski Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı ve eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu getirildi. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak 2021'de 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti. 

İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmederek, önceki kararı bozdu. Bu karar, 3'e karşı 2 oyla alındı. Dairede kalan eski üyeler, olası kastla öldürme yönünde oy kullandı, yeni gelen üyeler ise bilinçli taksirle öldürme suçunun işlendiği yönünde görüş bildirdi.

12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.

2021 yılının nisan ayında yeniden başlayan yargılamanın sonucunda, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, madenin patronu Can Gürkan'a bilinçli taksirle öldürme suçundan 20 yıl, aynı suçlamayla Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU