Dune'un yönetmeni Villeneuve: Oscar Ödülleri kimlik krizi yaşıyor

Oscar Ödülleri'nin bu yılki töreninde bazı kategorilerin ödül takdiminin canlı yayımlanmayacağı açıklanmıştı

Denis Villeneuve'ün filmi Dune: Çöl Gezegeni bu yılki Oscar Ödülleri töreninde En İyi Film kategorisinde yarışıyor (AFP)

1929'dan bu yana Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin düzenlediği Oscar ödül töreninin yayımlanmasında bu yıl farklı bir stratejinin tercih edilmesi sinema dünyasında tartışma yarattı.

Dune: Çöl Gezegeni'nin (Dune) yönetmeni Denis Villeneuve, 94. Oscar Ödülleri töreninin bir kısmının önceden kaydedilerek canlı yayına ekleneceği kararını eleştirdi. 

26. Sanat Yönetmenleri Birliği Ödülleri'nde William Cameron Menzies Ödülü'ne layık görülen Villeneuve, Deadline'a verdiği röportajda tartışmalı karara dair düşüncelerini açıkladı. 

Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro'nun pek çok film ekibinin emeklerinin bu şekilde değersiz kılındığını belirtmesinin ardından Kanadalı yönetmen Villeneuve de şu ifadelerle kararı eleştirdi:

Dürüst olmak gerekirse Akademi'nin kurunun yanında yaşı da yaktığını düşünüyorum, bence bu bir hata. Muazzam bir baskı altında olduklarını anlıyorum ama bence bu doğru bir karar değil.

54 yaşındaki Villeneuve oyuncu ve yönetmenlerin takdir edilmesinin yanı sıra ekip çalışanlarının da törende yer alması gerektiğini şöyle anlattı:

Mesele şu ki film yapımı ekip işidir. Futbol takımı olmaya benzer. Bu bir ekip çalışması. Ne yazık ki gölgede kalan tüm çalışanların görülmesi ve tanınması gerekiyor. Bu ödül törenleri onlar için yapılıyor.

Yönetmen, Akademi Ödülleri'nin "kimlik krizi" yaşadığını da belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çeşitli kategorilerin canlı yayından çıkarılması kararı tepki çekse de Akademi karardan vazgeçeceğine dair herhangi bir sinyal vermedi. 

Canlı olarak yayımlanmayacak ve törenden önce kaydedilecek kategorilerse şunlar: En İyi Film Müziği, En İyi Ses Miksajı ve Kurgusu, En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Kısa Belgesel Film, En İyi Kısa Animasyon, En İyi Kısa Film. 

Organizatörler töreni daha ilgi çekici kılmak için böyle bir karar alındığını belirtmişti. 

Ödüller 28 Mart'ta sahiplerini bulacak. 

 

Independent Türkçe, Deadline, We Got This Covered, AFP

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU