TESK Başkanı Palandöken: Rusya-Ukrayna savaşı ülkemizde gıda krizine neden olmaz

Palandöken, elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi tüm ürünlerin fiyatlarını doğrudan etkileyen ürünlere belirli bir süre zam yapılmaması durumunda fiyatların kısa sürede normale döneceğini belirtti

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya-Ukrayna savaşının  gıda krizine neden olmayacağını savundu / Fotoğraf: AA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde gıda fiyatlarında yaşanan gelişmelere değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin gıda ve tarım ürünleri açısından kendi kendine yetebilen bir ülke olduğuna işaret eden Palandöken, "Rusya-Ukrayna savaşı hiçbir zaman ülkemizde gıda krizine neden olmaz, yeter ki kurallar uygulansın" değerlendirmesini yaptı.

Piyasada rekabet ortamının oluşması açısından küçük esnafın desteklenmesinin önemine dikkati çeken Palandöken, fiyatların düşmesi için piyasanın birkaç firmanın tekeline bırakılmaması uyarısında bulundu.

"Lokomotif ürünlere zam yapılmazsa fiyatlar düşer"

Palandöken, elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi tüm ürünlerin fiyatlarını doğrudan etkileyen lokomotif ürünlere belirli bir süre zam yapılmaması durumunda fiyatların kısa sürede normale döneceğini belirtti.

Perakende Yasası'nın zaman kaybedilmeden güncellenmesi çağrısında bulunan Palandöken, "Liberal ekonomilerde en önemli etken kuralların uygulanması ve denetimlerin yapılmasıdır. Bunun için de yıllardır güncellenmesini talep ettiğimiz Perakende Yasası bir an önce TBMM’de görüşülerek çıkarılmalı ve piyasalara güven verilmeli. Fiyatları bu orantısız arz talep dengesi de doğrudan etkiliyor" dedi.

"Paniğe neden olanalra itibar edilmemeli"

Palandöken şunları kaydetti:

Alım gücü düşen halkın, panikleyerek ihtiyacından fazla ürün alması hem kendi ekonomisini hem de arz talep dengesini olumsuz etkiliyor. Halkta bu paniğin oluşmasına neden olanlara itibar edilmemeli. TESK olarak bu konuda gerekli tedbirleri alarak fiyat istikrarının korunması için birlik, federasyon ve odalarımıza genelge gönderdik

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU