Suikasta kurban giden genç imparatorun resmedildiği altın sikke Macaristan'da bulundu

"Bu değerli sikke, eski sahibi için büyük bir kayıp olmalı"

Altın sikkenin diğer yüzünde özgürlük tanrıçası resmediliyor (Livescience)

Macaristan'daki arkeologlar, suikasta uğramış bir Roma imparatorunun yüzünün resmedildiği "çok nadir" bir altın sikke keşfetti.

Üçüncü yüzyıldan kaldığı anlaşılan sikke, İmparator Volusianus'u tasvir ediyor. 22 yaşında kendi askerleri tarafından öldürülen Volusianus, Roma İmparatorluğu’nu yaklaşık iki yıl boyunca babasıyla birlikte yönetmişti.

Volusianus'un saltanatının çok kısa sürmesi nedeniyle, imparatorun yüzünün tasvir edildiği madeni paralar nadir bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, kazı ekibine liderlik eden arkeolog Máté Varga, genel olarak Roma dönemine ait altın sikkelere Macaristan'da nadiren rastlandığını vurguladı.

Öte yandan araştırma ekibi, paranın kime ait olduğuna dair bir sonuca varamadı. Ancak buluntu, şimdiye dek ekibin kazı alanında rastladıkları tek altın sikke olduğu için bazı tahminler ortaya atıldı.

Livescience’a konuşan Varga "Bu muhtemelen birinin kaybettiği, başıboş bir para" dedi.

Bu değerli sikke, eski sahibi için büyük bir kayıp olmalı.

Sikke, Rippl-Rónai Müzesi'nden gönüllüler ve araştırmacılar tarafından 2022 başında ortaya çıkarıldı.

Grup buluntuya rastladıkları sırada, Macaristan'ın güney batısındaki Somogy County'de eski bir Roma yerleşimini kazıyordu. Ancak Varga kazı alanının tam adresini açıklamaktan, alanın güvenliği sağlamak amacıyla kaçındı. 

"Arkeolojik alanda incelemeler sürdüğü için tam yeri şimdilik gizli tutuluyor" diyen arkeolog, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yasadışı metal dedektörleri Macaristan'da büyük bir sorun, bu yüzden şu an için yerini açıklayamıyoruz.

Metal dedektörleri sayesinde bulunan altın sikkenin ağırlığı 5,6 gram olarak belirlendi. Sikke, Volusianus yönetiminde, yani MS 251 ve 253 arasında basılmıştı.

Varga, madalyonun bir yüzünde, imparatorun başında tacı ve sakallarıyla resmedildiği bir portresinin, diğer yüzünde ise Libertas’ın yer aldığını söyledi.

Libertas bir Roma tanrıçasıydı ve özgürlüğün kişileştirilmiş hali olarak eserlerde sıklıkla resmedilirdi.

Bölgedeki arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Varga, bu madeni para da dahil olmak üzere kurtarılan eserlere dayanarak, Roma yerleşiminin 3. ve 4. yüzyıllarda var olduğunu belirtiyor.

Arkeoloğa göre bu bölge, o dönemde Roma eyaleti Pannonia Superior'un parçasıydı.

Kazı alanında gün yüzüne çıkarılan diğer eserler arasında gümüş ve bronz sikkeler, bronz bir anahtar, yazılı gümüş bir yüzük ve camdan bir broş yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU