Kremlin Sözcüsü'nün kızından satranç efsanesine Ukrayna'daki savaşa karşı çıkan Rus ünlüler

Putin'in yakın çevresindeki isimlerin çocukları da Ukrayna'daki savaşa karşı çıktı

Rusya'daki savaş karşıtı protestolara polis müdahale etti (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in perşembe sabahı Ukrayna'ya askeri operasyon başlatıldığını duyurmasıyla pek çok Rus, savaş karşıtı mesajlar paylaştı.

Ülke geneline yayılan savaş karşıtı protestolarda yüzlerce kişi gözaltına alınırken, siyasetçilerin çocuklarından sporculara Rus toplumunun önde gelen isimleri arasında da operasyon aleyhine konuşanlar oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in sağ kolu olarak da bilinen Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un kızı hem Instagram'dan hem de Telegram'dan "Savaşa hayır" yazdı.

Ancak 24 yaşındaki Elizaveta Peskova'nun gönderileri kısa süre sonra silindi.
 

Elizaveta Peskova
Elizaveta Peskova Türkçe biliyor (AP)


Ünlü Rus milyarder Roman Abramoviç'in 27 yaşındaki kızı Sofia Abramoviç, Putin'e karşı sert bir mesaj yayımladı. Abramoviç'in paylaştığı fotoğrafta Rusya'nın değil Putin'in savaş istediği yazıyordu:

Kremlin'in propagandasının en büyük ve en başarılı yalanı, çoğu Rus'un Putin'in yanında olduğudur.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun en küçük kızıyla nişanlı olan blogger Aleksey Stolyarov, doğum günündeki en büyük hediyenin "barışın tekrar sağlanması" olacağını söyledi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in torunu Maria Yumaşeva, "Savaşa hayır" diye tweet attı. Yumaşema aynı mesajı Ukrayna bayrağının fotoğrafıyla Instagram'dan da paylaştı. Yumaşeva'nın nişanlısı olan milli futbolcu Fedor Smolov da operasyona aynı mesajla tepki gösterdi.
 


Devlete ait Channel One'daki popüler bir programın sunucusu İvan Urgant da Instagram'dan yaptığı paylaşımda "Korku ve acı. Savaşa hayır" ifadesini kullandı.

Meyerhold Tiyatro Merkezi'nin müdürü Elena Kovalskaya "Bir katil için çalışıp ondan maaş almam imkansız" diyerek görevinden istifa etti.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'da forma giyen milli futbolcu Fedor Kudryashov, "Savaşı durdurun" dedi.

Rus raket Andrey Rublev, kazandığı maçın ardından kalemle kameraya "Savaşa hayır, lütfen" yazarak protestoya katıldı.
 


2021 Nobel Barış Ödülü sahibi olan Novaya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dmitri Muratov, Ukrayna'ya müdahaleyi kınayan bir paylaşım yaptı.

Rusya'nın en popüler rapçilerinden Oxxxymiron, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü bu savaşa karşı" olduğunu ilan etti.

Eski Dünya Satranç Şampiyonu Rus Garry Kasparov, Ukrayna'ya askeri müdahalesini eleştirerek Putin'in durdurulması için çağrıda bulundu.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Telegraph, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU