Ukrayna operasyonu resmi açıklamalardan saatler önce Google Haritalar'dan fark edilmiş

Sıradışı trafik yoğunluğunun zırhlı araçlardan kaynaklandığı anlaşıldı

Kiev'in farklı noktalarından bomba sesleri yükselirken çatışmalar hâlâ devm ediyor (AP)

ABD'li bir akademisyen ve ekibi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunu resmen açıklanmadan saatler önce Google'ın Haritalar uygulaması üzerinden fark ettiklerini söyledi.

Kaliforniya eyaletinin Monterey bölgesindeki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden akademisyen Jeffrey Lewis, çalışma ekibiyle birlikte Haritalar uygulamasını incelerken, önce normal bir trafik yoğunluğu gibi görülen şeyin, aslında Ukrayna sınırına ilerleyen Rus zırhlı birliklerini gösterdiğini fark etti.

Silah denetimi ve silahların yayılmasının önlenmesi üzerine çalışan Lewis ve ekibi, uygulamadaki güncel trafik bilgileriyle Rus askeri birliklerini gösteren radar görüntülerini bir araya getirerek, askeri operasyonu resmi açıklamalardan saatler önce fark ettiklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik operasyonu perşembe günü duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lewis, "Eskiden bölgede olup biteni bize aktarması için bir muhabire ihtiyacımız olurdu. Bugünse Google Haritalar'ı açıp halkın Kiev'den kaçtığını görebiliyorsunuz" dedi.

Dünya gözlem uyduları geliştiren Capella Space'in görüntülerini inceleyen ekip, Rusya tarafından gelen bir zırhlı araç birliğinin Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinde olduğunu gördü. Bunun üzerine Lewis ve ekibi, Google'ın Haritalar uygulamasını açınca, aynı bölgenin yakınlarında normal yoğunluk saatlerinin dışında bir trafik sıkışıklığı yaşandığını fark etti.

Ekip, daha sonra bunun askeri araçların geçişinin sağlanması için sivil araçların durdurulmasından kaynaklandığını anladı.

Lewis, "Hayatın normal akışında ne tür örüntüler oluştuğunu bize gösteren birçok verimiz var. Bundan sapmalar yaşanınca, bölgede sıradışı bir şeyler olduğunu anladık" dedi.
 


Google, Rusya'nın Ukrayna'ya ait Kırım'ı 2014'te ilhak etmesinin ardından yarımadayı Haritalar uygulamasında Rus toprağı olarak göstermesiyle de büyük tepki toplamıştı.

ABD merkezli teknoloji devi, geçen yıl da Gazze'nin bulunduğu bölgeyi uygulamada bulanık göstermesiyle eleştiri almıştı.

Kremlin'in başlattığı askeri operasyonun üçüncü gününde, Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında Ukrayna güçleriyle çatışmaya devam ediyor. Putin, cuma günü Ukrayna ordusuna seslenerek Kiev hükümetini devirmelerini söylemişti.



Independent Türkçe, Washington Post, NPR, Politico

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU