AB, Putin ve Lavrov'un Avrupa'daki varlıklarını dondurma kararı aldı

AB temsilcileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'daki varlıklarını dondurmaya karar verdi

Avrupa Birliği (AB) temsilcileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'daki varlıklarını dondurma kararı verdi / Fotoğraf: AFP

Moskova'ya karşı yaptırımların detaylarını görüşmek için Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) temsilcileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'daki varlıklarını dondurmaya karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilgiyi bir AB yetkilisi verdi.

Bir AB yetkilisi de bu açıklamadan kısa süre önce Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya, Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yeni üçüncü yaptırım paketini hazırladığını söylemişti.

Adının açıklanmasını istemeyen AB yetkilisi, "Olabildiğince hızlı bir şekilde bu adımı atmaya çalışacağız" diyerek yeni yaptırımların da Rusya'nın finans ve enerji sektörünü hedef alacağını belirtmişti.

Letonya: Rusya'ya yönelik yaptırımlar genişletilmeli

 Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar genişletilmelidir" dedi.

Çevrimiçi basın toplantısında konuşan Bakan Rinkevics, Ukrayna'daki son gelişmeleri ve Letonya'nın tutumunu değerlendirdi.

Bölgedeki gerilimin Ukrayna tarafından provoke edilmediğini savunan Rinkevics, "Bu tamamen bir Rus işgalidir ve Birleşmiş Milletler sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuka aykırıdır. Kiev'de gördüklerimiz, 21'inci yüzyıl dünyasına uygun düşmeyen manzaralardır" diye konuştu.

"Rusya SWIFT'ten çıkarılmalı"

Brüksel'de dün yapılan Avrupa Birliği (AB) liderleri zirvesinde Rusya'nın, dünyanın ana ödeme ağı olan SWIFT'ten çıkarılması teklifine ilişkin Rinkevics, "Yaptırım paketinde Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasının neden yer almadığını anlamıyorum. Eğer bunu bugün uygulamazsak, AB üyesi ülkeler ileride sorun yaşayacaktır" görüşünü paylaştı.

Gürcistan, Ukrayna'yı desteklemesine rağmen Rusya'ya yönelik yaptırımlara dahil olmayacak

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin kabul edilemez olduğunu, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını ama milli çıkarlar doğrultusunda Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacaklarını söyledi.

Ukrayna'da yaşananları büyük endişeyle ve çok dikkatli şekilde takip ettiklerini aktaran Garibaşvili, "Ukrayna ve Ukrayna halkıyla dayanışmamı bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Garibaşvili, Batı'nın Rusya'ya yaptırım uygulaması konusuna da değinerek, ülkesinin Abhazya ile Güney Osetya bölgelerinin Rus işgalinin altında olduğunu, Gürcistan'ın da 2008'de benzer savaşı gördüğünü söyledi.

Hükümet olarak halkın çıkarları doğrultusunda adımlar atmaya devam edeceklerini dile getiren Garibaşvili, şunları kaydetti:

Ukrayna'da savaşın başlamasından sonra uluslararası ortaklarımızın faaliyetlerini, ekonomik ve mali yaptırımları inceledik. Gürcistan'ın ulusal çıkarları ve halkın çıkarlarını göz önünde bulundurarak mali ve ekonomik yaptırımlara katılmayacağımızı açık ve net belirtmek isterim. Bu, ülkemize ve halkımıza sadece zarar verir

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU