Dünya liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon hakkında ne dedi?

ABD Başkanı Biden: Dünya, Rusya'dan hesap soracak

Ukrayna'nın Harkov kentinin yakınlarındaki Chuguyev'de yer alan askeri havalimanından dumanlar yükseliyor (AFP)

Rusya-Ukrayna sınırında son dönemde artan tansiyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasının ardından zirveye ulaştı.

Putin bugün sabah saatlerinde, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte Ukrayna'nın birçok kentinde patlama sesleri duyuldu.

Batılı güçler karara büyük tepki göstererek birbiri ardına açıklamalar yaptı.

Biden: Tek sorumlu Rusya

ABD Başkanı Joe Biden konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada "Bütün dünyanın dualarının Ukrayna'yla olduğunu" söyledi:

Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak.

Biden bugün G7 liderleriyle görüşeceğini ve ardından "küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığa" verecekleri yanıtı duyuracağını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleriyle temas halinde olacağının altını çizdi.

ABD Başkanı ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle görüştüğünü açıkladı:

Rusya'nın sebepsiz ve haksız saldırısını kınadım… Zelenski, dünya liderlerini Devlet Başkanı Putin'in saldırganlığına ve Ukrayna halkının yanında durmaya davet etmemi istedi.

"Barışçıl Ukrayna kentleri saldırı altında"

Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalin başladığını söyleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Barışçıl Ukrayna kentleri saldırı altında" diye konuştu:

Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de "Rusya, Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı... Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

NATO: Elimizden gelen her şeyi yapacağız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya yönelik çok sayıda sivilin hayatını riske atan pervasız saldırıyı kınıyorum" dedi:

Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliği için ciddi bir tehdit.

Operasyonun hemen durdurulmasını isteyen Stoltenberg, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri, barışa bir şans verilmesini istedi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e yaptığı çağrıda barışa bir şans verilmesini isteyerek "İnsanlık namına birliklerinizi Rusya'ya geri götürün. İnsanlık namına, yüzyılın başından beri olabilecek en kötü savaşın Avrupa'da başlamasına izin vermeyin" diye konuştu.
 


Guterres, savaşın yalnızca Ukrayna ve Rusya'yı değil bütün dünyayı etkileyeceğini söyledi:

Bu, görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an.

Trudeau: Saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

Saldırıyı "en güçlü şekilde kınadıklarını" söyleyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna'nın egemenliğinin ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti:

Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı tüm düşmanca ve kışkırtıcı eylemleri derhal durdurmaya ve bütün askeri güçleri ülkeden çekmeye çağırıyoruz. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir.

"Fransa, Ukrayna ile dayanışma içindedir"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, askeri operasyonların derhal sonlandırılmasını isteyerek "Fransa, Ukrayna ile dayanışma içindedir. Ukraynalıların yanındayız. Müttefiklerle savaşı bitirmek için çalışıyoruz" dedi.

BK Başbakanı Johnson: Putin kan dökme ve yıkım yolunu seçti

"Devlet Başkanı Putin kan dökme ve yıkım yolunu seçti diyen Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, "BK ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

"Uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlali"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz operasyonun hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını savundu:

G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür.

Harekatın derhal durdurulmasını isteyen Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" dedi.

Finlandiya, Ukrayna'ya desteği artırmayı hedefliyor

Saldırıyı kınayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Rusya'nın eylemleri Ukrayna'yı hedef alsa da bu aynı zamanda tüm Avrupa'nın güvenlik düzenine yönelik bir saldırı" diye konuştu. Niinistö, Ukrayna'ya verdikleri desteği artırmayı hedeflediklerini duyurdu.

AB liderlerinden ortak açıklama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, operasyonunu ardından ortak açıklama yaptı.

Avrupa'nın en üst düzey iki ismi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "eşi görülmemiş saldırganlığı en kuvvetli şekilde" kınadıklarını söylerken askerlerin çekilmesini istedi.
 

Tank
Rus tankları Donbas'ta ilerliyor (AA)​​​​​​​


Açıklamaya göre, bugün ilerleyen saatlerde AB Liderler Zirvesi acil ve olağanüstü toplanacak. Liderlerin, "bu eylemi için Rusya'ya ağır ve ciddi sonuçları olacak yeni yaptırımları" ele alacağı açıklandı.

"Mümkün olan en sert yaptırımlar"

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya'ya "mümkün olan en sert" yaptırımların uygulanmasını istedi:

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik canice saldırganlığına derhal yanıt vermeliyiz. Avrupa ve özgür dünya Putin'i durdurmalı.

BMGK toplantısında sert tartışmalar

ABD'nin New York kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında saldırı hakkında açıklamalar yapıldı. BMGK üyeleri, Rusya'nın Donbas'a operasyonu toplantının başladığı anlarda başlatmasına tepki gösterdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Biz burada barış arayışında buluşurken Putin bu Konsey'i tamamen küçümseyerek savaş açtı" diye konuştu.

Fransa temsilcisi Nicolas de Riviere saldırıyı kınadı:

Rusya Devlet Başkanı'nın Donbas'ta askeri operasyon başlatma kararı, Ukrayna'yı askeri olarak devre dışı bırakmak, Rusya'nın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlere kayıtsızlığını gösteriyor.

Çin temsilcisi Zhang Jun, "Ukrayna krizine barışçıl bir çözümün kapısının henüz tamamen kapanmadığını" vurguladı.

Jun, "Çin'in tüm ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ilkelerine saygı duymaya istekli olduğunu daha önce söyledik" diye konuştu.
 

Ukrayna
Ukrayna'da halk endişeli (AFP)


Hindistan'ın BM Daimi Temsilcisi  T. S. Tirumurti ise Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin büyük bir krize dönüşebileceğini söyleyerek konusunda uyardı:

Çözümün, iki taraf arasındaki diplomatik diyalog olduğuna inanıyoruz.

"Savaş suçluları cehenneme gidiyor"

Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa "Sakinlik çağrılarının zamanı geçti. Rusya devlet başkanı savaş ilan etti ve bu konseyin savaşı durdurma sorumluluğu var" cümlelerini sarf etti.

Kislistsa, Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebizia'ya dönerek "Büyükelçi, savaş suçluları için dezenfektan yok. Onlar cehenneme gidiyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, USA Today, AP, NATO, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU