Netflix'in sosyeteyi dolandıran Anna Sorokin'e 320 bin dolar ödemesi tepki çekti

Sorokin'in Netflix anlaşmasından elde ettiği meblağın önemli bir kısmı tazminat cezalarına gitti

Anna Sorokin, Netflix dizisini izlemek istediğini ancak hapishanede bunun mümkün olmadığını söylemişti (AP)

Anna Delvey adını kullanarak New York sosyetesine kendisini 60 milyon dolarlık mirasın varisi olarak tanıtan Anna Sorokin'in Netflix'le yaptığı anlaşma tepki çekti. Banka ve oteller dahil birçok kurumu dolandırmaktan suçlu bulunan Sorokin'in mağdur ettiği kişilerden Rachel DeLoache Williams, Netflix'in dizi için para ödemesini eleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dijital yayın platformunda 11 Şubat'ta yayımlanmaya başlayan Inventing Anna, Sorokin'in dolandırıcılık hikayesini konu alıyor. 

Her ne kadar Inventing Anna, soygun haberini 2018'de gündeme getiren gazeteci Jessica Pressler'ın "gazeteciliğinden ilham aldığını" söylese de Netflix, Sorokin'e anlaşma kapsamında 2019'da 320 bin dolar ödemişti. 

Williams, Time'da 10 Şubat'ta kaleme aldığı yazıda, "Anna 'Delvey' Sorokin neredeyse hayatımı mahvediyordu. Ve şimdi şuçları için ödüllendiriliyor" ifadelerini kullandı. Williams kendi internet sitesindeyse şu ifadeleri kullandı:

Netflix yalnızca kurgusal bir hikaye anlatmıyor. Dolandırıcı bir kadının etkili bir şekilde PR'ını yapıyor ve onun cebine para koyuyor.

Williams, Sorokin'in daveti üzerine tüm masrafların karşılanacağını düşündüğü Fas tatiline gitmiş ancak 62 bin dolarlık yüklü faturayı kendisi ödemek zorunda kalmıştı. Hakimler, Williams'ın Sorokin'e yönelik iddialarının herhangi bir suç teşkil etmediğine hükmetmişti. 

ABD'de Son of Sam Yasası kapsamında suçlular hikayelerini satarak para kazanabiliyor ancak bunun belli koşulları var. 10 bin doların üstündeki herhangi bir ödeme kayıt altına alınıyor ve alacaklının banka hesabı donduruluyor. Ödemeden mağdurlar da haberdar ediliyor ve onlara paranın bir kısmını talep edebilmeleri için dava açma hakkı tanınıyor. 

Anlaşma kapsamında 30 bin dolarlık ilk ödeme Sorokin'in avukatı Todd Spodek'e ödenmişti. Bu meblağ yasal masrafların bir kısmının karşılanmasında kullanıldı. Anlaşma uyarınca toplamda Sorokin'e 320 bin dolar ödeme yapıldı.

Sorokin'in dolandırdığı City National Bank paranın 100 bin dolarlık kısmını, CitiBank ise 70 bin dolarlık kısmını aldı. 

Anna Sorokin, 2019'da dolandırıcılık yoluyla 200 bin doların üzerinde bir meblağ elde etmekten suçlu bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Newsweek, BBC News, Time

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU