Kanada'da hayatı felç eden aşı karşıtı kamyoncu konvoyunun liderleri yakalandı

"Savaş Yasası" olarak da bilinen kanun, kabul edildiği 1988'den bu yana ilk kez uygulandı

Tamara Lich, sosyal medya paylaşımları ve açıklamalarıyla aşı karşıtı protestoların yüzü haline gelmişti (Reuters)

Kanada'da aşı karşıtlarının başlattığı kamyon konvoyunun liderlerinden Tamara Lich ve Chris Barber yakalandı.

Özgürlük Konvoyu 2022'nin sözcülerinden Dagny Pawlak, polisin perşembe günü başkent Ottawa'da konvoyun iki liderini yakaladığını doğruladı.

Pawlak, güvenlik güçlerinin 47 yaşındaki Lich'i "isyana yardım ve yataklık" suçuyla perşembe gecesi gözaltına aldığını belirtti. Sözcü, Barber'inse aynı gün öğleden sonra yakalandığını söyledi.

Ottawa Polisi olaya ilişkin açıklama yapmayı reddederken, Barber hakkındaki suçlamalara dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pawlak, gözaltı kararının "tamamen dayanaksız ve herhangi bir liberal demokrasi için utandırıcı olduğunu fakat şaşırtıcı olmadığını" söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşı karşıtı konvoyun büyük ses getiren eylemleriyle başa çıkabilmek için pazartesi günü Acil Durumlar Yasası'nı yürürlüğe koymuştu. Yasa kapsamında finansal kurumlara, protestoyla ilişkisi bulunan bir kişinin veya işletmenin hesabını mahkeme emri olmadan dondurmak veya askıya almak için yeni yetkiler vermişti.

Ülkede "Savaş Yasası" olarak da bilinen yasa, kabul edildiği 1988'den bu yana ilk kez uygulanmıştı.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Chrystia Freeland ise gösterilerle ilişkili olduğu tespit edilen bazı kişilerin hesaplarının dondurulduğunu doğrulamıştı.
 


Lich, bu hafta gözaltına alınmadan önce basına yaptığı bir açıklamada kendisine ait hesapların dondurulduğunu söylemişti.

Öte yandan muhalifler, Acil Durumlar Yasası'nı hayata geçirerek Trudeau'nun halihazırda yüksek seviyedeki tansiyonu daha artırdığını iddia etmişti. Başbakansa uygulamanın "sınırlı, hedefli, makul ve orantılı" olduğunu savunmuştu.
 


Konvoyda çocukların yer alması da ayrı bir tartışma konusu yaratmıştı. Ottawa Polisi Emniyet Amiri Vekili Steve Bell, çarşamba günkü açıklamasında Çocuklara Yardım Derneği'yle görüştüklerini ve ebeveynlerinin gözaltına alınması durumunda çocuklara bakım sağlanması için bir plan üzerinde çalışıldığını belirtmişti.

15 Ocak'ta başlayan protestolarda göstericiler kamyonlarıyla Ottawa sokaklarını ablukaya almıştı. Bir aydan fazla süredir eylemlerine devam eden protestocular, Kanada'nın sınırlar arasında çalışan kamyoncular için aşıyı zorunlu kılmasına karşı çıkıyor.

Kanada Kamyoncular Birliğine göre ABD-Kanada arasında düzenli olarak çalışan yaklaşık 120 bin Kanadalı kamyoncu var ve bunların sadece yüzde 10'u aşı yaptırdı.



Independent Türkçe, New York Times, BBC, Washington Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU