Meksika Devlet Başkanı, ülkesinin avokadolarını yasaklayan ABD'yi komplo kurmakla suçladı

Meksika devlet başkanı, ülkesinin avokadolarının kaliteleri sayesinde ABD pazarına "hükmedeceğini" söyledi

(AP)

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin ABD'li çiftçilerin satışlarını artırmak amacıyla Meksika avokadolarının ithalatını yasaklamak için komplo kurduğunu öne sürdü.

Lopez Obrador, "Gerçek şu ki, bunun arkasında her zaman başka bir şey, ekonomik veya ticari bir çıkar ya da siyasi bir tavır vardır" dedi.

[Biden yönetimi] Meksika avokadolarının Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesini istemiyor, doğru, çünkü Meksika avokadoları kaliteleri sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'nde hüküm sürer.

ABD, Michoacán'daki Amerikalı bir sağlık müfettişinin meyve sevkiyatını engellediği için tehdit edildiği bildirildikten sonra Meksika avokadolarını yasakladı.

Meksika Tarım Bakanlığı'nın bir sözcüsü, yaptığı açıklamada, "ABD sağlık yetkilileri... bu kararı Michoacán eyaletine bağlı Uruapan şehrinde teftişler yürüten yetkililerinden birinin resmi cep telefonuna tehdit mesajı gelmesinin ardından verdi" dedi.

ABD'deki avokado arzı, yasak neticesinde azalıyor ve muhtemelen gelecek iki hafta içinde tükenecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasağın ne kadar süreceği belli değil. ABD, müfettişin aldığı tehdidin içeriğine ilişkin detayları paylaşmadı.

The New York Times'a göre ABD'ye pazar erişimi olan tek Meksika eyaleti Michoacán, Amerikalı tüketicilerin satın aldığı her 10 avokadodan 8'ini sağlıyor.

Ne yazık ki eyalet, bazıları avokado çiftçilerini hedef alan haraç kesme eylemleri yürüten uyuşturucu kartelleri arasındaki etki alanı savaşlarının da bölgesi.

Meksika Avokado Enstitüsü'ne göre, ABD'de genellikle Kaliforniya'da yapılan avokado üretimi 1998 ile 2017 arasında yüzde 45'ten fazla düştü. Üretimdeki düşüşe rağmen talep hiç azalmadı; ABD'nin avokado tüketimi 1980'den bu yana yüzde 800 arttı.

Meksika devlet başkanı, daha karanlık bir komplo olduğunu ima etmesine rağmen, yasağı önemsiz gösteriyor gibiydi.

Lopez Obrador, bir basın açıklaması sırasında "Gerçek şu ki, Meksika avokadoları zaten ihraç edildi" dedi.

Avokadoların tadına çoktan vardılar.

Fakat daha sonra karanlık düşüncelere geri dönen Lopez Obrador diğer ülkelerin veya kuruluşların avokado pazarına girmeye çalıştığını öne sürdü.

Diğer çiftlik ürünlerinde olduğu gibi avokado satmakla ilgilenen başka ülkeler de var, bu yüzden lobi yapıyorlar, engeller yaratmak için senatörler, profesyonel halkla (ilişkiler) kişi ve kurumları arıyorlar.

Meksika devlet başkanının iddialarının meşru bilgilere mi yoksa sadece spekülasyonlara mı dayandığı belli değil.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU