Yeni Şafak yazarı: Takvim erkene alındı, Karadeniz gazı bir yıl sonra evleri ısıtmaya başlayacak

"2023’ün ilk çeyreğinde, muhtemelen seneye bu vakitler, Karadeniz gazı evlerinizi ısıtmaya başlamış olacak"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Karadeniz’de bulunduğu ifade edilen doğalgazın 2023’ün ilk çeyreğinde evleri ısıtmak için kullanılabileceğini yazdı.

Acet, bugünkü köşe yazısında Türkiye fahiş zamlar yapılan enerjide küresel bir kriz olduğunu ifade ett.

“Çetin geçen kış şartlarında ülkeler hem tedarik, hem de maliyet anlamında ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldı” diyen Acet, şunları yazdı:

İçinden geçtiğimiz süreç, enerjide dışa bağımlılığın ne anlama geldiğini, başta Avrupa olmak üzere enerji ihtiyacını başka ülkelerden karşılamak zorunda kalan herkese ‘ayne’l yakîn’ gösterdi. Elbette Türkiye’de buna dahil. Sadece ekonomik bakımdan değil, ülkelerin egemenlik haklarını korumak için de kendi enerji kaynaklarına sahip olmalarının ne kadar kıymet arz ettiği bugünlerde daha iyi anlaşılmış olmalı.

“Biz ne diye gaz çıkarmakla uğraşıp duralım, parasını verir gazımızı alırız” diye düşünenler, böyle bir muhalefet dili geliştirenler, Ukrayna krizi yaşanırken Avrupa’nın Rusya karşısında nasıl bir çaresizlik içinde olduğunu gördükten sonra bir önceki görüşlerini en azından tekrardan gözden geçirebilmeli. Bilindiği üzere Türkiye, Karadeniz’den şimdiye kadar iki ayrı sondajda toplam 540 milyar metreküp gaz keşfetmişti. Bu rakam, Türkiye genelinde hanelerin 25 yıllık doğalgaz ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Peki, Karadeniz gazı evlerimizi ne zaman ısıtmaya başlayacak?” diye soran Acet, 2023’ün ilk çeyreğinde bu gelişmenin yaşanacağını öne sürdü:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021’in Haziran ayında 135 milyar metreküplük yeni doğalgaz müjdesini açıkladığı konuşmasında şöyle demişti: “Karadeniz gazını 2023’te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos’taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde, hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye’yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtaracak kalkınma hamlemizi hızlandırmak en büyük hedefimizdir.”

Ocak ayında Sakarya gaz sahasındaki doğalgazı kıyıya getirecek olan borular, Filyos Limanı’na gelmeye başlamıştı. Birkaç ay içerisinde bu borular Karadeniz’in altına yerleştirilmeyen başlanacak. Gaz akışı için daha önce 2023 ortaları öngörülmüştü. Mayıs sonu gibi bir takvimden de söz edilmişti. Ancak, devamında bu çalışmalar revize edildi, takvim erkene alındı. Yeni bilgi şu: 2023’ün ilk çeyreğinde, muhtemelen seneye bu vakitler, Karadeniz gazı evlerinizi ısıtmaya başlamış olacak.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU