HDP'nin davet edilmediği toplantının tartışması sürüyor… Uzmanlar: Kürt seçmen olmadan muhalefetin seçim kazanması mümkün değil

Birçok yönüyle HDP sürekli siyasetin ana gündeminde. İktidarın ardından 6 siyasi parti de HDP'den uzak durmayı tercih etti. HDP'liler kızgın. Bu partinin desteği olmadan her iki ittifakın da cumhurbaşkanı seçtirmesinin oldukça güç olduğu da bir gerçek

HDP’nin davet edilmediği toplantının tartışması sürüyor / Fotoğraf: Twitter

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin genel başkanları geçen cumartesi akşamı bir araya geldi.

6 muhalefet parti liderinin yuvarlak masa etrafında bir araya gelmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Çünkü 6 muhalefet partisi Halkların Demokratik Partisi (HDP) olmadan toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Millet İttifakı'nın geleceğinin ele alındığı masada, HDP'nin yer almaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Buldan: Bizi yok sayanları biz de tanımayız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu durumu sert sözlerle eleştirdi.

İzmir 4'üncü Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulunan Buldan, "Sevgili halkımız sizi tanımayanları biz hiç tanımıyoruz, bu da böyle bilinsin. Bizi yok sayanları zamanı geldiğinde biz de yok saymasını iyi biliriz. O 6 siyasi partinin birini ayırın, diğerlerinin oy toplamı HDP'nin yarısı bile etmez" ifadelerini kullandı.

Diğer Eş Genel Başkan Mithat Sancar da "Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken güçlü demokrasi ve kalıcı barış, gerçek adalet için HDP'yle müzakere etmek şarttır. HDP'yle müzakere için de mutabakat aramak şarttır" sözleriyle altı partinin buluşmasına çağrılmamalarını eleştirdi.

Kılıçdaroğlu: HDP'yi yok saymıyoruz"

Sadece Buldan ve Sancar değil, birçok HDP'li siyasetçi Kürtlerin yok sayıldığını savunarak duruma tepki gösterdi.

 

Altı muhalefet parti lideri bir araya geldi
Altı muhalefet parti lideri bir araya geldi / Fotoğraf: Twitter


Fikret Bila'nın sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP'yi yok saymıyoruz. Hiçbir partiyi de yok sayamayız. Öyle yaparsak bu demokrasiye inanmadığımızı gösterir" dedi. Ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları da tepkileri dindirmeye yetmedi. 

Peki, Kürt seçmen olmadan muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması mümkün mü?

Independent Türkçe'ye konuşan kamuoyu araştırmacıları bunun pek mümkün olmadığı görüşünde.

"Muhalefet HDP'den uzak duruyor"

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Şirketi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, Kürt seçmen olmadan muhalefetin cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının mümkün olmadığını söyledi.

HDP veya Kürt seçmenin kitlesel desteğinin olmadan muhalefetin seçimi kazamayacağını kaydeden Sencar, "Muhalefet partileri içerisinde muhtemelen HDP ile yan yana gelmek istemeyen partiler var. Muhalefet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir şekilde ‘PKK ile yan yana geldiler' diye saldırmasından endişe ediyorlar" dedi.

Özer Sencar
Özer Sencar / Fotoğraf: Twitter


"Muhalefet partileri, HDP'yi çağırmayarak üçüncü bir ittifak kurmaya mı zorluyor?" Prof. Dr. Sencar şu yanıtı verdi:

"Öyle bir hedefleri var mı yok mu? bilmiyorum doğrusu ama HDP'den uzak durdukları doğru. HDP'nin üçüncü bir ittifak yapması gayet olağan ve doğru bir şeydir. Keşke HDP'yi de çağırsalardı ancak bazı partilerin bir takım sınır ve çekinceleri var diye düşünüyorum."

"Kürt seçmende bir tercih değişikliği olmaz"

Aksoy Pazar ve Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Ertan Aksoy da Sencar ile aynı görüşte.

Kürt seçmen olmadan muhalefetin cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının mümkün olmadığını belirten Aksoy, "Ancak diğer muhalefet bileşenleri olmadan da seçimin kazanması mümkün değil" yorumunda bulundu. 

 

Ertan Aksoy
Ertan Aksoy / Fotoğraf: Twitter

 


Süreçte herhangi bir yapının bir seçmen grubunu ihmal etme ihtimalinin olmadığını aktaran Aksoy, "Fakat bu şu anlama da gelmesin; sadece ittifak içinde olan seçmenler kendi içinde hareket eder şeklinde düşünmek bizi hataya itebilir. Çünkü muhalefet seçmeni iktidara karşı en güçlü pozisyonu yaratmanın arzusunda" diye konuştu.

İttifak olmamasına rağmen bir grup CHP'linin baraj altında kalmasın diye 2011'de MHPye, 2015 de HDP'ye oy verdiğini hatırlatan Aksoy, amaç mevcut iktidara karşı en güçlü pozisyonu yaratmak olduğunu belirterek, devamında şunları kaydetti:

"Burada da HDP'nin 6 partinin dışında olması muhalefetin Kürt seçmeni yok saydığı anlamına gelmez. Bunun Kürt seçmende bir tercih değişikliği yapacağını düşünmüyorum. Esas olan burada parlamenter sistem ve normalleşme siyasetiyle adı konmamış bir demokrasi bloğunun olmasıdır. Burada Kürt seçmen de diğer seçmen de önemli bir yer tutuyor."

"Zulüm eden ile zulme uğrayan ittifak yaptı"

Genar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş ise HDP olmadan Millet İttifakı'nın çarpanının sıfır olduğunu söyledi.

 

İhsan Aktaş
İhsan Aktaş / Fotoğraf: Twitter

 

Cumhurbaşkanı seçimi bir yarış olarak görüldüğünde muhalefetin toplamının yarışın gerisinde kaldığını savunan Aktaş, "Burada ilginç olan şu; acaba 6 parti mi yoksa HDP mi kendi seçmenine numara çekiyor. HDP seçmeni sistem tarafından gadre uğradığı düşünüyor. Bu da CHP ile özdeşleşmiş bir gadre uğramadır. Dolayısıyla zulüm eden ile zulme uğrayan ittifak yaptı" değerlendirmesinde bulundu. 

Bölgede iyileşme ve İzmir ile Diyarbakır'ın eşitlenmesinin Ak Parti döneminde olduğunu vurgulayan Aktaş, "Enteresan bir şey var. Bir perdelenme durumu olduğunu düşünüyorum. Dışardaymış gibi gözükerek HDP mi yoksa 6 parti mi HDP'yi kandırıyor? Doğrusu burası biraz muğlak duruyor. Anlaşmalı bir durum da söz konusu" diye konuştu.

HDP dahil muhalefet partilerinin Türkiye siyasetiyle alakalı bir öngörülerinin olmadığını ileri süren Aktaş, "Muhalefetin tek siyaseti var; Recep Tayyip Erdoğan gitsin. Bunun kararını vatandaş verecek. Vatandaş olup biteni yakından takip ediyor. Kürt seçmen siyaseti yakından takip eden bir seçmen. HDP'nin nasıl bir pozisyon alacağını zamanla göreceğiz" görüşlerini paylaştı.

"HDP ile doğrudan bir temastan kaçınıyor"

Gezici Araştırma Merkezi Yön Kurulu Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, Türkiye'de Kürt seçmenin seçimler üzerinde önemli bir etkisinin olduğu görüşünde.

Kürt seçmenin etkisinin yok sayılması ya da görmezden gelinmesinin eksik bir okuma olacağını dile getiren Gezici, "Hatırlayalım İstanbul Büyükşehir Belediye seçiminde Ekrem İmamoğlu'nun seçimleri kazanmasında Kürt seçmen önemli bir rol oynadı" dedi.

 

Murat Gezici
Murat Gezici / Fotoğraf: Twitter

 

Muhalefet cephesinin Kürt seçmenin etkisinin farkında olduğunu ifade eden Gezici, "Şunu da belirtmek gerekiyor ki Cumhur ile Millet İttifakı arasındaki en bariz fark Millet'in daha heterojen olmasıdır. Bu ittifakın içinde milliyetçi, muhafazakar ve liberaller de var. Bu açıdan bakınca, bir yanıyla bu ittifak Kürt seçmenin önemli bir oyunu alan HDP ile doğrudan bir temastan, birlikte aynı karede yer almaktan kaçınıyor. Çünkü ittifak içindeki milliyetçi tabanı ürkütmek, onlarda bir kafa karışıklığı yaratmak ittifak için olumsuzluk yaratır" tespitinde bulundu.

"HDP 3'üncü ittifakla Millet İttifakı'nı salvolara karşı korumaya aldı"

Gezici, "Muhalefet partileri, HDP'yi çağırmayarak üçüncü bir ittifak kurmaya mı zorluyor? sorusuna yanıtı şöyle oldu:

HDP iktidarın elini güçlendirmek istemedi. Çünkü iktidarın Millet İttifak'ına yönelik en büyük suçlamalarından biri HDP'nin terör ile bağlantılı olduğu ve Millet İttifakı'nın da HDP ile işbirliği yaparak devletin güvenliğine zarar verdiği şeklindeydi. Sürekli bu şekilde suçlanan Millet İttifakı'nı dağıtmaya yönelik bir hamleydi aslında bu. HDP de üçüncü İttifak tartışmalarının bir aktörü olarak Millet İttifak'ını bu salvolara karşı korumaya almış oldu.

Ayrıca HDP'nin barajın düşmesiyle kendisinden kopacak oyları tahmin ettiğini ve soldaki partilerle bir araya gelerek yeni söylem ve proaktif kararlar ile hedef kitlesini tutmaya çalıştığını ifade eden Gezici, "HDP'nin ittifak dışında kalması, alternatif oluşumlar içinde yer alma yönünde hareket etmesini, Millet İttifakı'nı sarsma ve çözme hamlelerine karşı atılmış bir adım olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU