BAE medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dubai ziyaretini nasıl gördü?

Haberlerde ekonomik ilişkilere yapılan vurgu öne çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan, 24 Kasım 2021'de Ankara'da görüşmüştü (Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın daveti üzerine Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taraflar arasında yapılacak görüşmelerde ikili ilişkiler tüm yönleriyle değerlendirilerek, işbirliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak. Erdoğan'ın ayrıca yarın "EXPO 2020 Dubai"ye giderek Türk Milli Günü'nün açılışını gerçekleştirmesi ve iş insanlarıyla bir araya gelmesi planlanıyor.

"Büyüyen stratejik ilişkileri geliştirmeye yönelik bir adım"

BAE resmi haber ajansı WAM, ziyaretin "iki bölgesel ortak arasında büyüyen stratejik ilişkileri geliştirmeye yönelik önemli bir adım" olduğunu vurguladı.

Haberde BAE kurulduğundan beri ekonominin, iki ülke arasındaki işbirliğinin "temel direklerinden" biri olduğu kaydedildi.

Tarafların 1984'te ekonomik ve teknik ortaklık anlaşması imzaladığı vurgulanırken bunu başka anlaşmaların izlediği belirtildi.

2021'in ilk yarısında Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacmi, 2020'in aynı dönemine kıyasla yüzde 100'lük büyümeyle 26,4 milyar dirhemi (yaklaşık 97,5 milyar TL) geçti. BAE'nin en büyük ticaret ortakları arasında Türkiye 11. sırada. BAE ise Türkiye'nin en büyük 12. ticaret ortağı.

Türkiye'de yaklaşık 400 BAE şirketinin faaliyette olduğu yazılırken emlakın yanı sıra bankacılık ve turizm sektörlerine yaptırım yapıldığı bildirildi.

BAE'nin Türkiye'deki yatırımları 2020'nin sonunda neredeyse 18,4 milyar dirheme (yaklaşık 68 milyar TL) ulaştı. BAE'deki Türk yatırımlarıysa 2020'nin başında 1,3 milyar dirhemi (yaklaşık 5 milyar TL) aşmıştı.

WAM, Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan'ın Kasım 2021'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin "karşılıklı çıkar etrafındaki bağları güçlendirdiğini" savundu.
 

Erdoğan ve El Nahyan
Erdoğan ve El Nahyan daha önce 28 Şubat 2012'de görüşmüştü (Reuters)


Prens El Nahyan'ın ziyaretinin artından güvenlik, ekonomi ve teknoloji alanlarında çok sayıda anlaşma imzalandığı vurgulandı. Haberde ayrıca Kasım 2021'de Türkiye'ye yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık fon ayrılması hatırlatıldı.

BAE yönetimi, bağların güçlendirilmesinin bölgesel istikrar, refah ve barışa katkı sağlayacağına inanıyor.

Ziyaret için ana yolların etrafına mesajlar yerleştirildiği, Burj Khalifa'da görsel şov düzenlendiği ve iki ülke bayraklarının bazı simge yapılara yansıtıldığı açıklandı.

"Türkiye yabancı yatırımcılara çok sayıda avantaj sunuyor"

Gulf News'in haberindeyse Türk çelik üreticilerinin ve tekstil firmalarının ilişkilerin gelişmesinden fayda görebileceği yazıldı.

Adı açıklanmayan bir yetkili, "Küresel tedarik zinciri yakın gelecekte bozulmaya devam ederse, Türkiye'nin imalat sektörü BAE'den daha fazla sipariş bekleyebilir" dedi.

Gazete, BAE'de yaşayan Türklerin yorumlarına da yer verdi. Türk göçmenlerin, Erdoğan'ın ziyaretinden ötürü heyecanlı oldukları aktarıldı.

Rixos Hotels Bölge Pazarlama ve İletişim Direktörü Ali Özbay, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti, pek çok alanda fırsatlar yaratması açısından önemli" diye konuştu:

Türkiye konumu, iş imkanları, vasıflı işgücü ve döviz kuru sebebiyle yabancı yatırımcılara çok sayıda avantaj sunuyor.

Bir lojistik şirketinde yöneticilik yapan Erdem Sarı da 4 yıldır BAE'de yaşadığını söyleyip "Türkiye liderinin ziyaretinin, ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yaramasını umuyoruz" ifadesini kullandı.

The National, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 10 yıl sonra BAE'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi" başlığını attıDubai Standard da gelişmeleri aynı başlıkla geçti.
 


Haberde, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş'ın yorumlarına yer verildi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE ziyareti, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni olumlu bir sayfa açıyor. Bu ziyaret bölgenin istikrar ve refahını hedefleyen iş birliği köprülerini güçlendirmeye yönelik BAE'nin eğilimleriyle de uyumlu.

The National'da da Türk iş insanlarının yorumlarını aktardı. Dubai merkezli Reidin Real Estate Information'ın CEO'su olan Ahmet Kayhan, "İşletmelerden yatırım için çok fazla ilgi var. Son birkaç ayda BAE'de iş kurmak isteyen Türk şirketlerinin ilgisinin arttığını gördük" dedi:

Bunun özellikle emlak piyasasında devam edeceğini düşünüyorum çünkü BAE yüksek getiri, yüksek kira getirisi ve güçlü bir para birimi ile dünyanın en güçlü emlak piyasalarından birine sahip.

Dubai'deki bir diş kliniğinin ortaklarından Yahya Tosun, Türkiye'deki doktorların BAE'ye ilgisinin arttığını söyledi. Tosun ayrıca restoran veya otel açmak isteyen girişimcilerin de ilgisinin büyük olduğunu sözlerine ekledi.

WAM'ın haberine yer veren Gulf Today ve Khaleej Times "İlişkiler istikrarlı bir şekilde büyürken BAE, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnuniyetle karşılıyor" başlığını attı.

 

Independent Türkçe, WAM, Gulf News, The National, Dubai Standard, Gulf Today, Khaleej Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU