İran istihbaratının Türkiye'deki İsrailli iş insanına yönelik suikast planı MİT operasyonuyla engellendi

Türkiye'de İran istihbarat hücresine bağlı 8 kişi, İstanbul emniyeti tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Milli İstihbarat Teşkilatı, Türkiye'deki İsrailli iş insanı Yair Geller'e İran istihbaratı tarafından yapılacak bir suikast girişimini engelledi.

Sabah'tan Abdurrahman Şimşek'in özel haberine göre, Kasım 2020'de İran'ın nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade'nin Mossad tarafından aracında öldürülmesine İran misilleme yapmak istedi ve bunun için aynı zamanda Türk vatandaşı da olan İsrailli işadamı Yair Geller'i hedefine koydu,

CNC İleri Teknoloji ve Mühendislik şirketinin sahibi Geller'in evi ve şirketi 9 kişilik bir İran suikast timi tarafından sürekli izlendi.  

İranlı grubu takibe alan MİT ise, karşı operasyon için hazırlıklara başladı.

MİT ve Mossad'ın konuyla ilgili görüşmesi sonrası ise Geller'in İstanbul'a "güvenli ev" de korumaya alındı.

Sekiz kişi yakalandı

MİT'in değerlendirme aşamalarından sonra nihai operasyon için düğmeye basıldı. Geçen günlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 şüphelinin gözaltına alınması için operasyon düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı casusluk hücresinin liderliğini, İran'da bulunan İstihbaratçı Yasin Taheremamkendi'nin (53) yaptığı, İranlı Saleh Moshtagh Bighouz'un (44) ise hücrenin Türkiye yöneticiliğini üstlendiği tespit edildi. Bighouz'un da aralarında bulunduğu 8 şüpheli, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek' , 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' ve 'tehdit' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hücrenin başı İran'da

Hücrenin başında İran'da firari durumda bulunan Yasin Taheremamkendi (53) isimli şüpheli yer alırken, hücre liderinin İstanbul'daki işlerinin ise yine İranlı Saleh Moshtagh Bighouz tarafından yapıldığı anlaşıldı. 

Geller'in ev ve işyerinin fotoğrafları ise timin Türk vatandaşı üyelerinden Osman Çolak tarafından çekildi.

Çekilen fotoğraflar Taheremamkendi'nin kullanımındaki İran menşeli telefon hattına gönderildi. 9 kişilik casusluk hücresi, kendilerine karşı yürütülecek olası bir operasyona karşı tedbirli davranmaya çalıştı. 

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU