Pekin Kış Olimpiyatları'nın maskotu fenomen oldu

Çin'de Yeni Yıl nedeniyle tatile giren fabrikalar stokların yenilenmesi için tekrar açıldı

Bing Dwen Dwen maskotunun oyuncakları, 5 bin 800 tasarım arasından seçildi (AFP)

Çin'de düzenlenen 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın resmi maskotu panda Bing Dwen Dwen yok satıldı.

Bing Dwen Dwen'in oyuncakları pazartesi günü Çin'deki hediyelik eşya dükkanlarında satışa çıktığı gibi tükendi.

Maskotu üreten ekibin başındaki tasarımcı Cao Xue, maskotun oyuncaklarına gösterilen yoğun ilgi karşısında şaşırdığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cao, "Olimpiyatlar başladığında maskotun satacağını düşünmüştüm fakat bir gecede bu kadar popülerleşeceğini hiç tahmin etmemiştim" dedi.

"Maskot bir fenomene dönüştü" diyen Cao, "Her birimiz hatıra olarak sadece birer tane Bing Dwen Dwen aldık, şimdi de bundan ciddi pişmanlık duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mandarinde "buz çocuk" anlamına gelen Bing Dwen Dwen'le ilgili tedarik sorunları da yaşandı.

Olimpiyat müsabakalarının başladığı 4-22 Şubat dönemine denk gelen Çin Yeni Yılı (1-15 Şubat) kutlamaları nedeniyle ortaya çıkan tedarik sorunları sebebiyle 200 Çin Yuanı'na (yaklaşık 426 TL) satılan maskotlar, karaborsada bunun 10 katı fiyatlarda satışa çıkarıldı.

Polisse karaborsadaki bazı satıcıların dolandırıcılık yaparak müşterilerden parayı alıp maskotu göndermediklerini söyledi.

Yetkililer, stokların yenilenmesi için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtirken, Yeni Yıl tatili nedeniyle iki haftalığına kapanan fabrikaların çoğu Olimpiyat Organizasyon Komitesi'nin talebi üzerine maskot tedarikinin sağlanması için yeniden açıldı.
 

olimpiyat maskotu sıra.jpg
Bing Dwen Dwen'in oyuncaklarını almak isteyenler bir gece öncesinden hediyelik eşya dükkanlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu (AP)


Guanco Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders veren Cao, maskotun yoğun bir tasarım sürecinden geçtiğini belirterek "On binlerce eskiz hazırladık, modifikasyon ve tasarım sürecinde 7 ay çalıştık, hatta bir noktada önceden çok fazla kullanıldığı için panda fikrinden bile vazgeçtik. Fakat nihayetinde hem tasarım takımı hem de Pekin Olimpiyat Organizasyon Komitesi, pandanın en iyi ve tek seçeneğimiz olduğuna karar verdi" dedi.

Maskotun oyuncağının tasarımında pandanın etrafında buzu andıran şeffaf bir zar yer alıyor. Pandanın içinde bulunduğu bu zar, aynı zamanda Pekin'de popüler olan, şurupla kaplanmış alıçtan oluşan "tanghulu" adlı atıştırmalık yiyeceğin dış kabına da benziyor.



Independent Türkçe, France 24, ABC, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU