Yılanlı Dağı'na mermer ocağı projesi iptal edildi: Aleviler için kutsal

Mahkeme kararında, Alevi vatandaşlar tarafından kutsallık atfedilen bölgeye ziyaret amaçlı çıkışların madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkileneceği belirtildi

Fotoğraf: AA

Adel Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Sivas’ın Kangal ilçesi, Dağönü köyü, Küçükdağ Tepe mevkine 'Blok Mermer Ocağı' projesi işletme talebiyle başvuruda bulundu. Bakanlık projeye 25 Kasım 2020 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararı verdi. Bölge sakinleri proje alanının büyük bir kısmının orman arazisi olduğu, ayrıca alan içinde Yılanlı ve Sultan Melek ziyaret alanlarının bulunduğu gibi nedenlerle kararın iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu.

Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre; dava dosyasına giren bilirkişi raporunda bölgenin Aleviler için kutsal sayıldığı şöyle anlatıldı:

Yılanlı Dağı ve tepesinde bulunan Sultan Melek ziyareti ve buna bağlı olarak Küçük Dağ Tepe mevkinin tamamı bölgeyle ilintili Alevi vatandaşlar tarafından kutsallık atfedilen bir yer durumundadır. Anadolu kültüründe bir coğrafyaya, bir toprağa duygusal ve inançsal bağlılık; bir bitkinin, bir ağacın toprağa bağımlılığı gibidir...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşletme proje alanlarında mermer çıkarımının Yılanlı Dağı inançlarıyla ilintili bölgenin önemli bir kısmını kapsayacağı anlaşıldığı vurgulanan raporda "İlk etapta Yılanlı Dağı’na Dağönü ve çevre köylere ve il dışından gelenlerin ziyaret amaçlı çıkışları mermer çıkarımından büyük oranda olumsuz etkilenecektir" ifadeleri yer aldı.

"Ziyaretçilerin zarar görmemesi için ÇED raporunda bir önlem alınmadı"

Davaya bakan Sivas İdare Mahkemesi, bilirkişi raporuna atıfta bulunduğu kararında proje alanının Alevi vatandaşlar tarafından kutsallık atfedilen Yılanlı Dağı ve bu bölgede bulunun ziyaret yerlerinin önemli bir kısmını kapsadığını anımsatarak söz konusu bölgeye ziyaret amaçlı çıkışların madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkileneceğini ve bu duruma ilişkin vatandaşların zarar görmemesi için ÇED raporunda bir önlem alınmadığını vurguladı. Ayrıca kararda proje nedeniyle oluşacak toz miktarının da kontrolsüz çalışma şartları için hesaplanmadığına değinilerek projeye çok yakın konumda 4 su kaynağından ÇED raporunda hiç bahsedilmediğinin altı çizildi.

Mahkeme son olarak ÇED raporundaki eksiklikler nedeniyle projenin çevresel etkilerini izlemenin ve denetlemenin mümkün olmadığını belirterek 'ÇED olumlu' kararının 15 Eylül 2021 tarihinde iptaline karar verdi.

Bakanlık ve şirket temyiz yoluna giderek alt mahkemenin iptal kararının bozulması talebiyle Danıştay 6. Dairesi’ne başvurdu. Daire de başvuruyu reddederek alt mahkemenin kararını hukuka uygun buldu ve 14 Aralık 2021 tarihinde oybirliğiyle onadı.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU