Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Ocak ayında 26 kadın öldürüldü, 28 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

Platformdan yapılan açıklamada "İçişleri Bakanlığı kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor" denildi

Fotoğraf: Sosyal medya

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ocak ayına ait kadına şiddet verilerinin yer aldığı Ocak 2022 raporunu yayımladı.

Rapora göre, Ocak ayında 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 28 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Raporda Ocak ayında,  26 kadının 13’ü evli olduğu erkek, 5’i tanıdık, 3’ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i birlikte olduğu erkek ve 1’i de akrabası tarafından öldürüldüğü bilgisi yer aldı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 58’i evlerinde öldürüldü. Kadınların yüzde 50’si ateşli silahla öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İçişleri Bakanlığı gerçekleri çarpıtıyor"

Platform tarafından yapılan açıklamada İçişleri Bakanlığı'na tepki vardı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. 

Raporda bahsedilen 28 kadının şüpheli ölümünün bir an önce ortaya çıkarılması gerektiği kaydedilen açıklamada "Yapılacak şey bellidir; İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilmeli, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır" ifadeleri yer aldı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU