Kuzey Kore, "görülmemiş zorluklarla" mücadele eden Kim Jong-un'un topalladığı görüntüler yayımladı

Belgeselde Kim Jong-un'un bir inşaat alanını ziyareti sırasında elinde şemsiye tutarken topalladığı ve derme çatma merdivenlerden inerken zorlandığı görülüyor

(AP)

Kuzey Kore'nin devlet medyası tarafından salı günü yayımlanan yeni bir belgesele göre Kim Jong-un, 2021'de yoksul ülkenin "görülmemiş zorluklarla" mücadele ederken "tamamen zayıf düştü".

"2021, Büyük Zafer Yılı" propaganda filmi, münzevi krallığın silah geliştirme, altyapı projeleri ve diğer alanlarda gösterdiğini söylediği başarıları sıralıyor.

Belgeselde Kim Jong-un'un bir inşaat alanını ziyareti sırasında elinde şemsiye tutarken topalladığı ve derme çatma merdivenlerden inerken zorlandığı görülüyor.

Duygusal bir anlatıcının şöyle dediği duyuluyor:

Vücudu tamamen zayıf düştü. Büyük acı çekerek ve halkının hayallerini gerçekleştirme endişesi duyarak anaç tarafını gösterdi.

Anlatıcı, Kim'in sağlık sorunlarının çok çalışmaktan kaynaklandığını öne sürdü fakat haftalar boyunca halkın karşısına çıkmadığı sık aralarda kilosundaki çarpıcı düşüşe doğrudan atıfta bulunmadı.

Kuzey Kore'yi takip eden NK News internet sitesine göre anlatıcı, Kim'in merdivenlerden inerken zorlanıp topalladığı anlarda "[Kim Jong Un] ulusun ve halkın kaderini kendi çocuklarıymış gibi üstlenirken kar, yağmur ve rüzgara inatla göğüs gererek bize babacan tarafını gösterdi" ifadelerini kullanıyor.

Belgeselin başka bir kısmında Kim, aralarında Kore Halk Ordusu'nun Genelkurmay Başkanı Pak Jong-chon'un da bulunduğu askeri yetkililerle birlikte bir sahilde ata binerken görülüyor, ardından gerçek mermilerle tatbikat yapan tankları içeren bir kesit geliyor.
 


Kim ayrıca eşi Ri Sol-ju, kız kardeşi Kim Yo-jong, üst düzey asistanı Hyon Song-wol, üst düzey siyasi yetkili Jo Yong-won ve diğerleriyle birlikte geçen yılın yazında doğrulanmayan bir tarihte Baekdu Dağı'nda ata binerken zayıf ve sağlıklı görünüyor.

Kuzey Kore dünyaya herhangi bir Kovid-19 vakası kaydettiğini bildirmedi ve uzmanlar bu iddiaya şüpheyle yaklaşıyor. Fakat ülke yine de pandeminin darbesini hissetti: Çin'le paylaştığı uzun sınırın kapanması, büyük gıda kıtlıklarını daha kötü hale getirdi.

Ülke geçen yıl kuraklık ve selden mustarip olmuştu ve silah programı nedeniyle uygulanan BM yaptırımları altında ezilmeye devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin belirsiz "zorluklarının" artık kontrol altına alındığını söyleyen belgesel filmde bu konulara bilhassa değinilmedi.

Kim'in yer aldığı karelerin yanı sıra film, Pyongyang'ın yeni 80 katlı gökdelenine ve büyük bir apartman bölgesine ender bir bakış sunuyor.

Daha sonraki kesitlerin bazılarının Kuzey Kore'nin ekimde düzenlediği şamatalı savunma fuarından olduğu belirlenebiliyor fakat bu yıl ocakta gerçekleştirilen 7 füze fırlatmasından hiçbir kesit bulunmuyor.

Kore Merkez Televizyonu (KCTV) her yıl Kim'i öven, liderin faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Kuzey Kore'nin sorunlarını çözmek için çalıştığını kaydeden bir belgesel yayımlıyor.

Uzmanlar yeni belgeselin gelecek haftalarda Kuzey Kore'de muhtemelen tekrar tekrar yayımlanacağını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/east-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU