İnsanlarla dost olan köpeklerin ödediği bedel ortaya çıktı

Yaşlı köpeklerin genellikle daha baskın olduğu görüldü

İnsanların köpekleri 23 bin yıl önce evcilleştirdiği düşünülüyor (Unsplash)

Macaristan'daki Eötvös Loránd Üniversitesi'nin etoloji bölümünden bilim insanları, evcil köpeklerin arasındaki hiyerarşiyi kişilik özellikleriyle inceledi.

Enerjik, zeki ve hedefe odaklı köpeklerin daha baskın olduğu görüldü. Daha arkadaş canlısı köpeklerinse hiyerarşide alt sıralarda kaldığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hiyerarşinin oluşumu ve bireylerin sıralanmasıyla hangi özelliklerin ilişkili olabileceğini bulmak isteyen araştırma ekibi, 615 köpek sahibiyle düzenlediği çevrimiçi ankette 1082 hayvanı analiz etti.

Çalışmada sadece bir yaşından büyük köpeklerin verileri incelendi. Zira köpeklerin kişilikleri ve davranışları yavruyken hızla değişiyor.

Applied Animal Behaviour Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, uyumlulukta yüksek puan alan arkadaş canlısı köpeklerin baskın olma ihtimalinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Öte yandan enerjik, zeki ve hedefe odaklı köpeklerin, gruplarında dominant olma ihtimalinin daha çok olduğu tespit edildi.

İncelenen beşinci özellik nevrotikliğin, hiyerarşide baskınlıkla hiçbir bağlantısı bulunmadığı kaydedildi.

Araştırma ekibi bununla birlikte yaşlı köpeklerin, gruplarında genellikle baskın olduğu bildirdi.

Yaban hayatında diğer bireyler üzerinde hakimiyet kurmak hayatta kalmak için önem arz ediyor. Zira burada sınırlı kaynaklar için rekabet etmek gerekiyor.

Ancak gıda ve hayatta kalmak için mücadele etmesi gerekmeyen evcil hayvanlar arasında bu tür bir rekabet yok. Ancak yine de hiyerarşi kuruluyor.

Araştırma ekibinin başındaki etolog (hayvan davranışı bilimci) Péter Pongrácz, farklı deneyimlerin köpeklerin kişilik özelliklerinin gelişiminde rol oynadığına dikkat çekti:

Kişilik özellikleri ve rütbe arasında hangi nedensel ilişkilerin olduğunu keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

 

Independent Türkçe, Science Alert, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU