Beyin aktivitelerini hiç olmadığı kadar ayrıntılı kaydeden cihaz geliştirildi

Araştırma yeni gelişen beyin-bilgisayar arayüzleri alanında atılımlara ön ayak olabilir

Bir dizi yeni beyin sensörü doğrudan insan beyninin yüzeyinden elektrik sinyalleri kaydedebiliyor (David Baillot / UC San Diego)

Araştırmacılar insan beyninden gelen sinyalleri rekor seviyede ayrıntılı biçimde kaydedebilen ve böylece beyin-bilgisayar arayüzleri için yeni olanaklar sunan bir sensör geliştirdi.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden Profesör Shadi Dayeh liderliğindeki mühendis ve cerrah ekibi, beyin zarındaki aktiviteyi mevcut teknolojilerden 100 kat daha yüksek çözünürlükte okumalarını mümkün kılması için binlerce elektrokortikografi (ECoG) sensörü yerleştirilmiş yoğun dizilimli bir ızgara kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç santimetreye üç santimetre boyutlarında ince ve esnek dizilim, beynin belirli bölümlerine son derece ayrıntılı bir görüş sunuyor ve klinik kullanım için onaylanması halinde bunun geniş kapsamlı etkileri olabilir.

Erken uygulamalar cerrahların son derece net beyin sinyali bildirimleri almasını sağlayarak sağlıklı dokuya zarar vermeden tümörleri çıkarmak için daha iyi rehberlik sunabilir ve ilaca dirençli epilepsinin cerrahi tedavisine imkan tanıyabilir.

Beyin cihazı daha uzun vadede felç veya elektriksel uyarıyla tedavi edilebilen Parkinson gibi nörodejeneratif başka rahatsızlıkları olanlara yardım etmek için kalıcı bir kablosuz implant görevi görebilir.

Bunun da ötesinde, ECoG teknolojisi, bilgisayarları sadece düşünerek kontrol etmekten doğrudan beyninize müzik akışına kadar potansiyel uygulama yelpazesi çok geniş olan, giderek ilerleyen beyin-bilgisayar arayüzleri alanında kullanılmak üzere geliştirilebilir.

Örneğin beynin nasıl çalıştığına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkararak cihaz, beyin dalga modellerinden faydalanarak el hareketlerini yeni şekillerde yorumlamak için kullanılabilir.
 


Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi üzerinde çalışan en tanınmış şirketlerden biri olan Elon Musk'ın Neuralink girişimi, geliştirdiği çipi bu yıl içinde insanlarda denemeye başlamayı hedefliyor.

Profesör Dayeh'in ekibi şimdiden ECoG cihazını halihazırda planlanmış beyin ameliyatlarının "dinlenme süresinde" araştırmaya katılmayı kabul eden 19 kişi üzerinde test etti.

Bir sonraki adım, teknolojinin bilim insanlarına verilen 12,25 milyon dolarlık hibeyle finanse edilecek klinik deneyini gerçekleştirmek olacak.

Araştırma bu hafta Science Translational Medicine adlı bilimsel dergide yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU