NBA efsanesi Yao Ming dünyanın konuştuğu tenisçi Peng Shuai'yle yaptığı görüşmeyi ilk kez anlattı

Eski Çin Başbakan Yardımcısı Gaoli'yi cinsel saldırıyla suçlayan tenisçi, ortadan kaybolduktan sonra iddialarından vazgeçmişti

Peng Shuai'nin (kırmızı kıyafetli) ortaya attığı iddiaları yalanlaması ve Yao Ming'in (soldaki) tenisçiyle videosu aynı dönemde Çin devlet medyası aracılığıyla yayımlanmıştı (Twitter/Chen Qingqing)

Çin'in basketbol efsanesi Yao Ming, tenisçi Peng Shuai'yle geçen ay yaptığı görüşme hakkında ilk kez konuştu. 

Üst düzey bir Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilisinin cinsel saldırıda bulunduğunu iddia ettikten sonra yaklaşık üç hafta boyunca kendisinden haber alınamayan Çinli tenis yıldızı Peng Shuai, dünya gündemine oturmuştu. 

2022 Pekin Kış Olimpiyatları için pazartesi günü Çin'in başkentinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yao Ming, CNN International'ın sorusuna şöyle yanıt verdi:

Peng Shuai'yi neredeyse 20 yıldır tanıyorum. Benden biraz daha genç ama aynı sporcu kuşağındanız. İkimiz de Güney'deniz ve Şangay'daki kış oyunları çok ilgimizi çekiyor, yeniden çocuk gibi hissediyoruz. 
O gün oldukça iyi durumdaydı. Hepimiz mutlu bir şekilde sohbet ediyor ve aşina olmadığımız oyunlar hakkında pek çok soru soruyorduk.

Dünya çapında ses getiren NBA kariyerini sonlandırdıktan sonra Çin Basketbol Federasyonu Başkanı olan 41 yaşındaki Yao Ming, Peng'in sonra geri aldığı suçlamalarının içeriği hakkındaysa konuşmadı.

19 Aralık'ta devlet medyası için çalışan bir gazeteci, önceki gün çekildiğini belirterek Yao Ming ve Peng Shuai'nin birlikte konuşarak gülümsediği birer fotoğraf ve videoyu Çin'de engelli olan Twitter'da yayımlamıştı. 


36 yaşındaki Peng, eskiden Wimbledon ve Fransa Açık'ta çiftler şampiyonu olmuş bir isim. 

afp.jpg

2012-2017 arasında ÇKP'nin en yetkili karar organı Politbüro Yürütme Komitesi'ndeki 7 kişiden biri olan Zhang Gaoli, 2018'de emekliye ayrıldı (AFP)​​​


Ne olmuştu?

Peng, Çin'de kullanılan ve Twitter'a benzeyen sosyal medya platformu Weibo'da Kasım'da paylaştığı gönderide şu an 75 yaşında olan eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli'nin birkaç yıl süren inişli çıkışlı bir ilişki sırasında kendisini seks yapmaya zorladığını iddia etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Beni evine getirdin ve ilişkiye zorladın. Kanıtım yok, delil bırakmak da imkansızdı. Hep ses kayıt cihazı gibi bir şey getireceğimden korktunuz, delil kaydetmek için falan... Ses kaydı yok, video kaydı yok, sadece benim rahatsız edici ama son derece gerçek olan deneyimim var" ifadelerinin yer aldığı paylaşım, yarım saat sonra platformdan silindi. 

Yaklaşık üç hafta boyunca kendisinden haber alınamayan Çinli tenis yıldızı, dünya kamuoyunu harekete geçirdi. Birleşmiş Milletler, WTA (Kadınlar Tenis Birliği) ve diğer tenis yıldızları Shuai'nin durumundan endişe ettiklerini dile getirdi. 

Ancak bir ay önce Singapur'da Çince yayın yapan gazete Lianhe Zaobao'ya yaptığı açıklamada, ses getiren paylaşımından sonra da "hep özgür olduğunu" söyleyen Peng kendi iddialarını şöyle yalanladı:

Çok önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum: Hiç kimseyi bana cinsel saldırıda bulunmakla suçlayan bir şey söylemedim ve yazmadım. Bu noktayı çok net bir şekilde vurgulamak istiyorum.

Devlet medyası, daha önce de Peng'in WTA Başkanı Steve Simon'a gönderdiği e-postada "Her şey yolunda" ifadesini kullandığını göstermişti. Simon ise Peng'in e-postasına "inanmakta güçlük çektiğini" söylemiş ve sporcunun bu açıklamaları yaparken özgür olup olmadığından şüphe duyduğunu belirtmişti. 

Peng'in cinsel saldırı iddiasının tam ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını isteyen WTA, tenisçinin güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle Hong Kong da dahil olmak üzere Çin'deki tüm turnuvaları askıya almış durumda.


Independent Türkçe, CNN International, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU