Eski Çin Başbakan Yardımcısı Gaoli'yi cinsel saldırıyla suçlayan Peng Shuai: Yanlış anlaşıldım

WTA, Çin'deki turnuvaları askıya almıştı

Peng Shuai, 2013'te Wimbledon Tenis Turnuvası'nda ve 2014'te de Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda çiftler kategorisinde şampiyon olmuştu (AFP)

Üst düzey bir Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkilisinin cinsel saldırıda bulunduğunu iddia ettikten sonra yaklaşık üç hafta boyunca kendisinden haber alınamayan Çinli tenis yıldızı Peng Shuai, şimdi de ifadelerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Wimbledon ve Fransa Açık çiftler şampiyonu geçen ay sosyal medyada gündeme getirdiği iddialarla uluslararası kamuoyunda ciddi bir tartışmayı alevlendirmişti. Birleşmiş Milletler ve diğer tenis yıldızları Shuai'nin durumundan endişe ettiklerini dile getirmişti. 

Ancak Singapur'da Çince yayın yapan gazete Lianhe Zaobao'ya yaptığı açıklamada Peng iddiayı bu kez yalanladı. 35 yaşındaki sporcu Şanghay'da düzenlenen bir spor etkinliğinde telefonla çekildiği anlaşılan görüntülerde şunları söyledi: 

Çok önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum: Hiç kimseyi bana cinsel saldırıda bulunmakla suçlayan bir şey söylemedim ve yazmadım. Bu noktayı çok net bir şekilde vurgulamak istiyorum.

Peng, Çin'de kullanılan ve Twitter'a benzeyen sosyal medya platformu Weibo'da paylaştığı gönderide şu an 75 yaşında olan eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli'nin birkaç yıl süren inişli çıkışlı bir ilişki sırasında kendisini seks yapmaya zorladığını iddia etmişti. Sporcu şu ifadeleri kullanmıştı:

Beni evine getirdin ve ilişkiye zorladın. Kanıtım yok, delil bırakmak da imkansızdı. Hep ses kayıt cihazı gibi bir şey getireceğimden korktunuz, delil kaydetmek için falan... Ses kaydı yok, video kaydı yok, sadece benim rahatsız edici ama son derece gerçek olan deneyimim var.

Söz konusu paylaşım yarım saat sonra platformdan silinmişti. 

Zaobao'nın yeni yayımladığı videoda Weibo gönderisiyle ilgili soru sorulduğunda Peng, yanlış anlaşıldığını ve yaşadığının özel bir mesele olduğunu söyledi. Tamamen özgür iradesiyle konuştuğunu bir kez daha ifade eden tenis yıldızı daha detaylı bir açıklama yapmadı. 

Çin devlet medyası, bu görüntülerin yayımlanmasından saatler önce bir başka video paylaştı. Peng'in Çinli basketbol yıldızı Yao Ming ve iki diğer sporcuyla bir etkinlikte konuştuğu görülüyor. 

Devlet medyası, daha önce de Peng'in WTA (Kadınlar Tenis Birliği) Başkanı Steve Simon'a gönderdiği e-postada "Her şey yolunda" ifadesini kullandığını göstermişti. Simon ise Peng'in e-postasına "inanmakta güçlük çektiğini" söylemiş ve sporcunun bu açıklamaları yaparken özgür olup olmadığından şüphe duyduğunu belirtmişti. 

Peng'in cinsel saldırı iddiasının tam ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını isteyen WTA, tenisçinin güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle Hong Kong da dahil olmak üzere Çin'deki tüm turnuvaları askıya almıştı.

 

Independent Türkçe, France 24, DW

DAHA FAZLA HABER OKU