Çinli siyasetçiyi ifşa ettikten sonra kaybolan tenis yıldızından "gelen" e-posta endişeleri artırdı

Tenis yıldızı Peng Shuai cinsel saldırıya uğradığını öne sürmüştü

Çinli tenisçi Peng Shuai, 2014'te çiftlerde 1 numaraya kadar yükselmişti (Reuters)

Çin'de eski başbakan yardımcısını ifşa ettikten sonra kendisinden haber alınamayan tenis yıldızı Peng Shuai'ye ait olduğu öne sürülen e-posta, tenisçi hakkındaki endişeleri artırdı.

Çin devlet televizyonu CGTN, Shuai'nin gönderdiğini iddia ettiği e-postayı dün yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shuai, 2 Kasım'da Twitter'ın ülkedeki muadili Weibo'da yaptığı paylaşımda Zhang Gaoli'nin kendisini cinsel ilişkiye zorladığını öne sürmüştü.

"Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli saygın biri olarak korkmadığınızı söyleyeceksiniz, biliyorum" diyen Shuai, siyasetçinin, kendisini tenis oynamak için evine davet ettiğini ve saldırının burada yaşandığını iddia etmişti:

Beni evine getirdin ve ilişkiye zorladın. Kanıtım yok, delil bırakmak da imkansızdı. Hep ses kayıt cihazı gibi bir şey getireceğimden korktunuz, delil kaydetmek için falan... Ses kaydı yok, video kaydı yok, sadece benim rahatsız edici ama son derece gerçek olan deneyimim var.

CNN International'ın haberine göre gönderi yayımlandıktan 30 dakika sonra silindi. Bunun ardından Shuai'den hiçbir haber alınamadı.

CGTN'in paylaştığı ve tenisçi tarafından Kadınlar Tenis Birliği Başkanı (Women's Tennis Association - WTA) Steve Simon'a gönderildiği öne sürülen e-postadaysa Shuai'nin iyi olduğu yazıyor. "Cinsel saldırı iddiasının doğru olmadığı" yazılan e-postada şu ifadeler yer alıyor:

Kaybolmadım. Tehlikede de değilim. Evimde dinleniyordum. Her şey yolunda. Benimle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Simon ise e-postayı Shuai'nin gönderdiğine inanmıyor. "Çin devlet medyasının Shuai'yle ilgili yaptığı açıklama, tenisçinin güvenliğine ve nerede olduğuyla ilgili duyduğum endişeleri artırıyor" diyen Simon, şöyle konuştu:

Shuai'nin baskı ve tehdit olmadan özgürce konuşmasına izin verilmeli. Cinsel saldırı iddialarına saygı gösterilmeli. Olay, şeffaf ve sansürsüz bir şekilde soruşturulmalıdır.

"Umarım bir an önce haber alınır"

Shuai'den haber alınamamasının ardından tenis dünyasından pek çok isim tepki göstermişti. Olay karşısında şoke olduğunu söyleyen Sırp raket Novak Djokovic, "Umarım bir an önce haber alınır" demişti.

Japon tenisçi Naomi Osaka da  "Sansür hiçbir şekilde kabul edilemez. Umarım Peng Shuai ve ailesi güvendedir. Yaşananlar karşısında şoktayım ve ona sevgilerimi gönderiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Guardian, Sputnik Türkçe, Sporx, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU