Süpersonik jet Londra-Tokyo arasını 7 saatte sessizce uçacak

Gelecek nesil yüksek hızlı uçak sonik patlama sesini ortadan kaldırıyor

Sessiz Süpersonik Teknoloji Uçağı 11 saat 35 dakikalık Londra-Tokyo uçuşunu 4 saat 30 dakika azaltacak / Fotoğraf: Lockheed Martin Havacılık

Yeni bir sessiz süpersonik jet modeli halihazırda 11 buçuk saat süren Londra-Tokyo yolculuğunu yalnızca 7 saate indirecek.

Lockheed Martin Havacılık tarafından tasarlanan Sessiz Süpersonik Teknoloji Uçağı’nın hızı 1,8 Mach (2 bin 223 km/s) olacak. Ancak uçak, ses hızını aşan diğer uçaklar gibi sonik patlama sesi çıkarmayacak.

Bu da demek oluyor ki Sessiz Süpersonik Teknoloji Uçağı seleflerinin aksine karasal rotaları takip edebilecek. Concorde’un uçuş sırasındaki sonik patlama sesi nedeniyle bu rotaları kullanması yasaktı.

Henüz konsept aşamasındaki uçak NASA’yla işbirliği içinde hazırlanan X-59 Quiet SuperSonic Technology X-plane’in tasarımını baz alıyor. Bu model ses hızına ulaştığında bir otomobil kapısının çarpışına benzer bir gürültü ortaya çıkıyor.

Sessiz Süpersonik Teknoloji Uçağı, 5 bin 200 deniz mili kadar yüksekte uçabilen 40 yolcu kapasiteli tek koridorlu bir ticari jet uçağı olacak.  

Bu da New York-Londra, Tokyo-Los Angeles, Londra-Pekin ve Tokyo-Sidney uçuşlarının mümkün olacağını gösteriyor.

 

 

Halihazırda 11 saat 35 dakikalık Londra-Tokyo uçuşu 4 saat 30 dakika azalarak 7 saate inecek.

Yeni uçak Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün Dallas’ta düzenlenen konferansında tanıtıldı. Konferans kapsamında CNN Travel’a konuşan Lockheed Martin havacılık mühendisi Mike Buonanno, “Şimdilik tasarımın uygulanabilirliğini kanıtlamak için ilk kavramsal tasarım çalışmalarını gerçekleştirdik” dedi.

Çift motorlu jet tasarımın genişletilmiş keskin bir burnu bulunuyor. Bu burun Concorde’un ses bariyerini aşmasındaki gibi sağır edici etkisi olmaksızın şok dalgalarının uçak boyunca ilerlemesini sağlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU