Barış Yarkadaş: Enes Kara ‘cinayeti’ neyi gösterdi?

“Muhalefet kendilerine hiçbir zaman oy vermeyeceği bilinen tarikat ve cemaatlerden oy alabilme hayali yüzünden, gericiliğe, yobazlığa ve dini dayatmalara ses çıkaramayacak bir hale getirilmiştir”

Fotoğraf: Twitter

Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın cemaat yurdundaki baskılara dayanamayıp yaşamını son vermesinin ardından muhalefet cephesinden “yapılmayan” açıklamalara tepki gösterdi.

Yarkadaş bugünkü köşe yazısında CHP, İYİ Parti ve HDP’nin Enes Kara’nın ölümünün ardından aldığı tavrı eleştirdi:

Henüz 20 yaşındayken yaşamına son veren Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın çığlığı önce sosyal medyadan yankılandı. Bu yankı aynı gün daha büyük bir çığlığa dönüştü. Milyonlarca kişi bu sese ses olmak için sosyal medyada çırpınırken, CHP, İYİ Parti ve HDP’nin genel başkanları ise bir anda sessizliğe gömüldü. Cinayetin üzerinden neredeyse 24 saat geçmesine rağmen, 3 partiden de cinayetin ‘’siyaset – cemaat – ticaret’’ ilişkisinden kaynaklandığına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Bir tepki gösterilmedi! Bir tavır konulmadı! Her üç parti de “cemaat ve tarikatları kızdırmamak’’ ve ‘’onlardan gelmesi muhtemel olan oyları kaçırmamak’’ için susmayı tercih etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefet partilerinin AK Parti tarafından yaratılan “muhafazakarlığın ideolojik hegemonyasına teslim olduğu” ve “cemaat ile tarikatlara karşı tek söz söyleyemeyen bir hale geldiğini” işaret eden Yarkadaş, şunları yazdı:

İşte bu AKP – tarikat ve cemaatların siyasi zaferidir! Muhalefet kendilerine hiçbir zaman oy vermeyeceği bilinen tarikat ve cemaatlardan oy alabilme hayali yüzünden, gericiliğe, yobazlığa ve dini dayatmalara ses çıkaramayacak bir hale getirilmiştir. ‘’Popstar’’ denilerek küçümsenen Tarkan, kimi siyasetçilerden daha cesur ve ileri bir tavır almıştır.

“Böyle umut olunmaz! Böyle alternatif olunmaz! Gençliğe ve halka böyle umut verilmez!” diyen Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı:

Enes Kara, öğretmen olan babası tarafından Nur Cemaati’nin yurda çevirdiği bir apartmanda, cemaatin baskılarına dayanamadığı için çığlık atıyor ve “Kardeşlerim de aynı durumda, onlar için de üzülüyorum’’ diyor. Mektubunda ve videosunda, cemaatin kendisine yaptığı baskıları ayrıntılı bir biçimde anlatıyor. Enes, çığlık atarken “Duyun beni’’ diyor! Ve bu ülkede yüzbinlerce genç Enes’le aynı baskıyı yaşıyor!

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU