Burak Elmas'ın "en uygun isim" dediği Torrent, başarılı olabilecek mi?... "Yönetim bu riski aldı, Torrent'in kaybedecek bir şeyi yok"

Fatih Terim'in yardımcısı olması planlanan Domenec Torrent, Galatasaray'ın teknik direktörü oldu. Spor yazarı Levent Tüzemen, Terim'in ayrılığını ve İspanyol çalıştırıcıyı Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Domenec Torrent, Kasım 2020'den bu yana herhangi bir kulübü çalıştırmıyor / Fotoğraf: Reuters

Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim'le ayrılığın nedenlerinden biri olan Guardiola'nın eski yardımcısı Domenec Torrent, sarı-kırmızılı kulübün yeni teknik direktörü oldu.

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, NEF Stadyumu'nda düzenlediği basın toplantısında İspanyol çalıştırıcı dışında da birçok isimle görüştüğünü ancak kendisinde karar kıldıklarını dile getirdi. 

"Fatih Hoca'yla konuştuğumuzda, kendisinin daha üst seviyede görev alması halinde, onun yerine geçebilecek isimleri konuşmuştuk" diyen Elmas, "Bu seviyede bir yardımcılık konusunda Torrent'le görüşüldü. Uzun vadede bu görevi yapabilecek kişilerle görüşüldü. Sadece kendisiyle değil, son 2 günde birçok kişiyle de görüştüm ama en uygun ismin Torrent olduğunu gördüm. Galatasaray’a son derece büyük artılar getireceğini düşünüyorum ve Galatasaray için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Sadece Galatasaray'ın değil Türk futbolunun simge isimlerinden biri olmuş Fatih Terim'in ardından Domenec Torrent'in 1 numaralı koltuğa oturması, spor kamuoyunun yanı sıra taraftarlar tarafından da eleştiri konusu oldu.

 

Torrent-Reuters1.jpg
Domenec Torrent, uzun yıllar Pep Guardiola'nın yardımcılığını üstlendi / Fotoğraf: Reuters

 

Domenec Torrent kimdir?

14 Temmuz 1962 İspanya doğumlu Torrent, 2007'de Barcelona'da alt yaş kategorisinde teknik direktör olarak görev yapan Pep Guardiola'nın ekibine dahil oldu.

2008'de Barcelona A takımında Guardiola için 4 sezon çalışan Torrent, 2'si UEFA Şampiyonlar Ligi olmak üzere toplam 14 kupa sevincine ortak oldu.

Barcelona'nın ardından Bayern Münih'e geçen Guardiola ile devam eden Torrent, burada başarılı çalıştırıcının yardımcısı oldu ve 3'ü Bundesliga şampiyonluğu olmak üzere 7 kupa zaferi yaşadı.

Guardiola'nın rotayı Premier Lig devi Manchester City'ye çevirmesiyle kendini Manchester'da bulan Torrent, 2017-18 sezonunda lig ve kupa şampiyonu olunmasının ardından 1. adam olmak için ilk adımı attı.

2018-19 sezonu başında Manchester City'nin sahiplerinin Amerika'daki takımlarından New York City'nin başına geçen Torrent, takımıyla çıktığı 6 maçta 29 galibiyet ve 17 mağlubiyet yaşadı.

Söz konusu karşılaşmalarda rakiplerine 108 gol atan Torrent'in öğrencileri kalesinde 81 gol gördü.

New York macerası 8 Kasım 2019'da sona eren Torrent, bu kez yönünü Brezilya'ya çevirdi.

31 Temmuz 2020'de Flamengo ile anlaşan İspanyol çalıştırıcı, burada takımıyla 26 kez saha çıktı. 15 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 yenilgi alan Torrent, beklentilerin uzağında kaldı.

Brezilya macerası 9 Kasım 2020'de sona eren Torrent, o tarihten sonra herhangi bir kulüpte görev almadı.

 

Levent Tüzemen-Twitter.jpg
Levent Tüzemen / Fotoğraf: Twitter

 

"Galatasaray Başkanı olsaydım Terim'e bu oyunu neden burada oynamıyoruz diye sorardım"

Spor yazarı Levent Tüzemen, Fatih Terim'in ayrılığını ve Galatasaray'da teknik direktörlük koltuğuna oturan Domenec Torrent'i Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Terim yönetiminde sezonun ilk yarısını Avrupa'da namağlup lider tamamlayan ve mart ayındaki son 16 turunu garantileyen Galatasaray, Türkiye sınırları içerisinde benzer başarıdan uzak kaldı.

Tüzemen, Galatasaray'da Fatih Terim'le yaşanan ayrılığı şöyle yorumladı:

Burak Elmas, herhalde ligdeki performansa göre değerlendirme yaptı. Aslında ve bir ayrılık kararı aldı ama bence hocaya şunu sormalıydı: Avrupa'daki başarılı oyun modelini biz ligde neden uygulamıyoruz?... Bunu sık sık söyledim. Çıkardım belgeleri. Topu rakibe verip alan savunması yapan ve başarılı savunma sonucunda kontra ataklarla golü bulan pozisyonlar üreten bir Galatasaray'a tanık olduk. Bu dediğimi doğruluyor. Dışarıda sıfır gol yediler ve grupta hiç mağlup olmadılar. 3 golü de evlerinde yediler. 2'si Marsilya'dan 1 golü de Lokomotif Moskova'dan yedi Galatasaray. Sonuçta doğru oyunla doğru gelen bir başarı var. Oyuncuların kapasitesi bu oyuna adapte olmalarını sağladı ama önde baskı yapan, ön alan baskısı yapan oyunda. Geniş alanda oynamakta başarılı olamadılar. Kaliteleri yetmedi. Galatasaray Başkanı olsaydım Fatih Terim'e bu oyunu neden burada oynamıyoruz diye sorardım. 

"Hoca böyle gönderilmeyi kabul etmez, yaşadıkları konusunda da bir tablo ortaya koyacaktır"

Yaşananlardan sonra Fatih Terim'in henüz açıklama yapmadığını ve onun konuşmalarının Galatasaray'da belirleyici olacağını düşünen Tüzemen, "Bir defa şu çok önemli: Fatih Terim konuşmadı. Dün Burak Elmas 'Galatasaray'a zarar vermemesi için çaba sarf ediyorum' dedi ama hoca böyle bir gönderilmeyi kabul etmez. Yaşadıkları konusunda da bir tablo ortaya koyar. Haklılığını ortaya koymak için. Konuşacaktır diye düşünüyorum. Şu anda suların durulmasını bekliyordur" diye konuştu. 

 

20220111_2_51677650_72421114.jpg
Fatih Terim / Fotoğraf: AA

 

"Yardımcı olarak düşündüler ama asıl adam oldu"

Burak Elmas'ın Torrent'i gönüllü olarak getirmediğini düşüncesinde olduğunu söyleyen Tüzemen, yapılan hamlede Işıtan Gün'ün etkili olduğu iddiasında. 

Tüzemen, "Çünkü tanıdığı bir hoca olduğunu düşünmüyorum. Işıtan Gün'ün önerisiyle gelmiş. Belki de maliyetli olmayacak şekilde sezon sonuna kadar götürecek bir hoca olarak düşünülüyor, geçici bir süreç için. Yardımcı olarak düşündüler ama asıl adam oldu. Bence buradan geri adım atamadılar, hocasız kaldılar. Fatih Terim'in onu kabul edeceğini düşündüler. Etmediğini görünce ortada hocasız kaldılar. Türkiye'den de birtakım isimleri getirmediler. Düşünmediler" ifadelerini kullandı.

"İspanyol ve Portekizli hocalar Türkiye'de başarılı olamıyor, futbolcular oyun mantalitelerine adapte olamıyorlar"

Türkiye'de İspanyol ve Portekizli antrenörlerin başarısız olduğunu, önemli isimlerin Türkiye'ye gelerek başarısızlıkla ayrıldığını hatırlatan Tüzemen, şu örnekleri verdi:

Söylediklerim karşıdakinin algıladığı kadar oluyor bu iş. Bugün beni doğrulayan bir sürü hoca var. Türkiye'de İspanyol ve Portekizli hocalar başarılı olamıyorlar. Çok basit Carvalhal Beşiktaş'ta olamadı. Pereira iki defa geldi Fenerbahçe'de olamadı. Hırvat Slaven Biliç başarılı oldu ama şampiyon olamadı. Tudor Galatasaray'da başarılı olmadı. Ben de diyorum ki İspanyol hocalar da başarılı olamadı. Aragones, Avrupa şampiyonu olmuş hoca olarak Türkiye'de başarılı olmadı. Yani oyun mantalitelerine Türk futbolcular ve kulüpler adapte olamıyorlar. Fakat bir Rumen hoca Lucescu geldi. Yıllar evvel hem Galatasaray'ı hem Beşiktaş'ı şampiyon yaptı. Trabzon'a gitseydi belki Trabzonspor'u da şampiyon yapardı. Söylüyorum çünkü sistemi olan, kompakt futbolu tercih eden bir isimdi. Benimle yaptığı röportajda 'Galatasaray artık topun peşinden koşmayacak. Topu rakibe verecek' dedi. Verdi ve kiralıklarla şampiyon oldu. Bunu böyle değerlendirelim. Ama öbür tarafta 4 sene üst üste şampiyon olmuş, Jardel destekli Galatasaray'ı da şampiyon yapamadı. Ben öyle de bakarım olaya. 

"Getirdikleri hoca taraftarı kesmez çünkü Galatasaray taraftarı Mancini'ye bile tepki koydu"

Galatasaray yönetiminin Torrent tercihinin sarı-kırmızılı taraftarlarda karşılık bulamayacağını belirten Tüzemen, şunları kaydetti:

Getirdikleri hoca taraftarı kesmez. Çünkü Galatasaray taraftarı Roberto Mancini'ye bile tepki koydu. Hatta bir maçta Mancini kulübeden arkada kendisini eleştirene döndü, 'Tamam, ayrılıyorum ben' işareti yaptı. İkna ettiler kaldı. Türkiye Kupası'nı kazandı ve Galatasaray'dan tazminat almadan. Galatasaray'da Fatih Terim'in yaşadığı, yaşattıkları çok değer kattığı için bir grup Galatasaray taraftarı Fatih Terim'i çok seviyor. Bunu kabul ederim. Ama bu yardımcı hoca hangi proje için geliyor? 

"İnsanlar karıştırıyor, Karaveli, Kuntz, Riekerig altyapı hocası, yardımcı antrenör değil"

"Torrent, proje hocası değil, Pep Guardiola'nın yardımcı hocası" diyen Tüzemen, bu konuda kendisini eleştirenlerin olduğunu belirterek, "Türkiye'de bunu insanlar karıştırıyor, 'Niye böyle konuşuyorsunuz' diyorlar. Önder Karaveli altyapı hocası, yardımcı antrenör değil. Beşiktaş'ta altyapıdan yukarı çıktı, başarılı oldu. Kuntz'u örnek veriyolar. Kuntz, son olimpiyatlarda Alman Milli Takımı'nın hocasıydı. Yardımcı hoca değil bunlar. Artı ben bunu Riekering için söylüyorum. Riekering de yardımcı hoca değildi. Altyapı hocasıydı. Buradaki ayrıntı bu. 12 yıl Guardiola'nın yardımcılığını yapmış, Guardiola 'git bir takım çalıştır' demiş. Onu da onun iyiliği için mi söyledi? Madem Flomengo'dan ayrıldı, tekrar alsaydı. 9 Kasım 2020'den bu yana boşta" şeklinde görüş belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"2020'den beri görev yapmayan hocayı Galatasaray'a hoca olarak getiriyorsunuz, bunun amacı nedir?"

2020'den bu yana takım çalıştırmayan Torrent'in Galatasaray'da teknik direktör olarak göreve başlayacak olmasına tepki gösteren Tüzemen, "Şunu aktarmaya çalışıyorum. 9 Kasım 2020'den beri görev yapmayan hocayı Galatasaray'a hoca olarak getiriyorsunuz. Bunun amacı nedir? Proje hocası değil bu yardımcı hoca. Mesela Lucien Favre proje hocasıdır. Dortmund Favre'yi proje hocası olarak kullanmıştır. Altyapıdaki oyuncuları alır, yetiştirir, kulübün kazanması için satar. Bu başka bir bakış açısı. Galatasaray Fatih Terim sonrası büyük bir kumar oynadı. 9 Kasım 2020'den bu yana takım çalıştırmayan bir hocayı Galatasaray'ın başına getirmek bir daha söylüyorum akıl tutulmasıdır, hatta skandal ötesidir" değerlendirmesinde bulundu.

"Yönetim bu riski aldı, Torrent'in kaybedecek bir şeyi yok"

"Torrent'in yanına Türkiye içerisinden bir yerli vermemelerini doğru bulurum" diyen Tüzemen, İspanyol çalıştırıcının Galatasaray'daki şansını şöyle yorumladı: 

Transfer yaptırırsa bir şey diyemem. Bildiği oyuncular var, onları getirecek, bu konuda Guardiola'dan yardım alacak diyorlar. Bir iddia olarak düşünüyorum ben bunu. Galatasaray'ın iyi bir 6 numaraya, iyi bir santrfora ihtiyacı var. 2-3 transfer yaptırabilirse ve onlar da tanıdığı, bildiği isimlerse başarılı olabilir. Galatasaray'ın mali tablosu da önemli, parasal sıkıntıları var. Doğruyu konuşalım. Yönetim bu riski aldı. Torrent'in kaybedecek bir şeyi yok. Boştaki bir adam. Gönderseler bile boşta kalmaya devam eder. Bence sezon sonuna kadar yapılan bir sözleşme bu. Öyle 1 buçuk yıllık falan değil. Nasıl İsmail Kartal bugün yarım sezon yaptı, aynı bu da onun gibi. Şansını deneyecek, başarılı olursa kalacak. Başarılı olmazsa belki sezonu bile bitiremeyebilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU