Gökbilimciler, Alev Bulutsusu'un çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı

"Ne zaman yeni bir teleskop veya alet bulursanız, Orion'ı gözlemleyin"

Alev Bulutsusu'nun merkezindeki genç yıldızların yaydığı yoğun radyasyon gezegen oluşumunu engelliyor (Avrupa Güney Gözlemevi)

Bilim insanları gökyüzündeki en ilginç yapılardan biri olan Alev Bulutsusu'nun yeni bir görüntüsünü kaydetti.

Dünya'dan yaklaşık 1300 ila 1600 ışık yılı uzaklıktaki bulutsu, Orion Kompleksi'nde yer alıyor. Orion Kompleksi, Avcı takımyıldızı yönünde bulunan; parlak ya da karanlık bulutsular ve genç yıldızlardan oluşan büyük bir bölge.

Alev Bulutsusu'nun merkezinde ise genç yıldızların yer aldığı bir yıldız kümesi bulunuyor.

Bu yıldızlar, etraftaki gaz ve toz bulutlarının parlamasına neden olan yüksek enerjili radyasyon yayıyor. Bulutsu, adını işte bu özellikten alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bu yapı, Alev diye anılmasına rağmen, düşünüldüğü kadar sıcak değil. Araştırmacılara göre, yeni görüntüdeki sarı ve turuncu bölgeler mutlak sıfırın ancak birkaç derece üzerine çıkıyor.

Nebula diye de adlandırılan bulutsular, yıldızlararası ortamda bulunan gaz ve toz bulutları diye tanımlanabilir. Bu yapılar bazen yeni yıldızların doğum yeri olarak da hizmet ediyor.

Şili'nin Atacama Çölü'ndeki Avrupa Güney Gözlemevi'nden bir araştırma ekibi, SuperCam cihazıyla Orion bulutlarındaki karbonmonoksit gazını gözlemlemek istedi.

2014'te inşa edilen SuperCam, yıldızların doğduğu gaz bulutlarını haritalamak için karbonmonoksit gazının yaydığı radyo dalgalarını kullanıyor.

Alev Bulutsusu'nun yeni görüntüsü de bu çalışma esnasında kaydedildi. Araştırma ekibi söz konusu bulutsuya ve diğer bölgelere dair verilerini hakemli bilimsel dergi Astronomy & Astrophysics'te yayımladı.

Araştırma ekibine liderlik eden gökbilimci Thomas Stanke, "Gökbilimciler bunu söylemekten hoşlanır" dedi ve ekledi:

Ne zaman yeni bir teleskop veya alet bulursanız, Orion'ı gözlemleyin. Her zaman keşfedilecek yeni ve ilginç bir şeyler olacaktır.

 

Independent Türkçe, Livescience, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU