Margaret Atwood ve Ethan Hawke'ı hedef alan "kitap hırsızı" tutuklandı

Çalınan eserler hiç yeniden üretilmediği ya da izinsiz çoğaltılmadığı için şüphelinin amacı belirsizliğini koruyor

Damızlık Kızın Öyküsü'yle tanınan Margaret Atwood (solda) ve üç romanı bulunan ünlü aktör Ethan Hawke'un (sağda) da hedefteki isimler arasında yer aldığı belirtiliyor (Fotoğraflar: AP)

Yüzlerce değerli kitabın müsveddesini çalmakla suçlanan İtalyan adamı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) New York'ta çarşamba (5 Ocak) tutukladı.

New York Güney Bölgesi Federal Savcısı'na göre, 29 yaşındaki Filippo Bernardini "en azından" Ağustos 2016'ya kadar uzanan plan kapsamında yazarları üçkağıda getirmek amacıyla elektronik dolandırıcılık ve ağır kimlik hırsızlığı suçuyla itham ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer John F. Kennedy Havalimanı'nda tutuklanan Bernardini'nin yayın öncesindeki müsveddeleri ve yakında çıkacak kitap ve romanlarla ilgili diğer malzemeleri elde etmek için menajerleri, yayınevlerini, edebi yetenek avcılarını ve editörleri taklit ettiğini düşünüyor.

Savcılar şüphelendikleri kişinin hedeflerine yaklaşabilmek için örneğin küçük "m" harfini küçük "n" ile değiştirmek gibi basit hatalar yapılmış isim ve ayrıntılarla sahte e-posta kimlikleri oluşturduğunu söyledi.

Plan boyunca Bernardini'nin yayın endüstrisinden profesyonelleri temsil etmek ve nispeten bilinmeyen yazarların yanı sıra Margaret Atwood ve Ethan Hawke gibi ünlü yazarları hedef almak için 160'tan fazla sahte internet alan adı oluşturduğu iddia ediliyor.

Eylül 2020'de Bernardini'nin önde gelen bir editörü taklit ederek Pulitzer Ödüllü bir yazarı yakında çıkacak kitabının bir kopyasını paylaşması için kandırdığı iddia edildi.

Londra'da yaşayan Bernardini, saygın yayıncılık şirketi Simon & Schuster'da yayın hakları koordinatörü olarak çalışıyor. İddianamede, Bernardini'nin yazılı materyallerin İtalyanca tercümanı olarak da çalıştığı belirtiliyor.

 

the independent.jpg

"Kitap hırsızının" Margaret Atwood ve Ethan Hawke gibi ünlü yazarları hedef aldığı iddia edildi (The Independent)

 

Vulture'ın bildirdiğine göre Bernardini, kendisinden şüphelenmeyen yazarlar ve sektörden başka profesyonellerle en az 10 dilde iletişim kurmuş. LinkedIn profiline göre Bernardini; Arapça, Felemenkçe, Almanca ve İbranice dahil birçok dilde yetkin. 

The New York Times'a konuşan Simon & Schuster'in sözcüsü, şirketin Bernardini aleyhindeki suçlamalar karşısında "şoke olduğunu ve dehşete düştüğünü" söyledi ve şunları ekledi:

Yazarlarımızın fikri mülkiyetinin korunması, Simon & Schuster ve yayıncılık endüstrisindeki herkes için birincil öneme sahiptir. Bu vakaları araştırdığı ve fail olduğu iddia edilen kişi hakkında yasal işlem başlattığı için FBI'a minnettarız.

Şirket Bernardini'nin açığa alındığını da belirtti.

İddianamede Bernardini'nin izlediği yöntem hakkında birden fazla ayrıntı yer alsa da onu suça iten nedenlere dair herhangi bir fikir verilmiyor. Yasadışı yollarla elde edilen müsveddelerin hiç kopyası çıkarılmadı, müsveddeler izinsiz çoğaltılmadı ve onlar için hiç fidye talebinde bulunulmadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU