Endonezya'dan tepkiler üzerine geri adım: Arakanlı sığınmacılara karaya çıkış izni verildi

"Karar, teknedeki sığınmacıların acil durumu göz önünde bulundurularak alındı"

Arakanlı Müslüman sığınmacıları taşıyan tekne, ilk olarak Endonezya'nın yaklaşık 130 kilometre açıklarında balıkçılar tarafından bulunmuştu (Reuters)

Endonezya, Arakanlı Müslüman sığınmacıların bulunduğu tekneyi geri gönderme kararından vazgeçti.

Çarşamba günü yapılan açıklamada en az 100 Arakanlı Müslüman sığınmacının karaya çıkmasına izin verileceği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) salı günü Endonezyalı yetkililerle iletişime geçerek sığınmacıları taşıyan teknenin motorunun hasar gördüğünü ve sızıntı yaptığını söylemiş, sığınmacıların tekneden güvenli şekilde tahliye edilmesini istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Af Örgütü de aynı talepte bulunurken, Endonezya sığınmacılara yiyecek, içecek ve kıyafet yardımı yapılacağı fakat karaya çıkmalarına izin verilmeyeceği, teknelerinin Malezya'ya gönderileceğini bildirmişti.

Bunun üzerine uluslararası kamuoyundan ve yerel halktan karara tepki gösterilmişti. Sığınmacı teknesinin yanaşmasının planlandığı Açe bölgesinde yer alan Bireuen kasabasındaki balıkçılar da kararı protesto etmişti.

Siyasi, Yasal ve Güvenlik İşleri Koordinasyonu Ofisi'nden Armed Wijaya, sığınmacıların tahliye kararına ilişkin açıklamasında "Karar, teknedeki sığınmacıların acil durumu göz önünde bulundurularak alındı" dedi.

Wijaya, karaya çıkmasına izin verilen tüm sığınmacıların Kovid-19 pandemisi nedeniyle sağlık kontrolünden geçirileceğini de söyledi.

Sığınmacıları taşıyan tekne, ilk defa Bireuen'deki balıkçılar tarafından 25 Aralık'ta görülmüştü.



Independent Türkçe, Guardian, Jakarta Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU