Ali Bayramoğlu: Cumhurbaşkanına; sokak hayvanları adına…

"Sokak hayvanlarının olmadığı bir Türkiye neye benzer?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben bir köşe yazısı kaleme aldı. Bayramoğlu, çözülemeyen her sorunu yok ederek yol almanın anlamı olmadığını ifade ederek “Hayvan barınakları istisnalar dışında yalnız, mutsuz hayvan toplama kamplarıdır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayramoğlu, bugünkü köşe yazısında sokak hayvanlarıyla ilgili olarak şunları yazdı:

Sokak hayvanlarının olmadığı bir Türkiye neye benzer? Onlarla birlikte yaşamayı, onlarla kurulan ilişkiyi açıkçası çok az şeye değişirim. Bahar ve yaz günlerim Burgazada’da geçer. Kış gelince, İstanbul’a geçer, en çok Burgazada’daki sokak kedilerimi özlerim. Bilirim ki, onlar da beni bekler. Alacaklı olan onlardır. Bana öğrettikleri, hissettirdikleri, onlara verdiğimden çok daha fazladır.

Benim gibi yüzler, binler var. Burgazada’daki en anlamlı sivil dayanışma gruplarından birisi Burgazada Sokak Hayvanları Koruyucuları’dır örneğin. Akülü araçların, çöp kamyonlarının çarptığı hayvanlara koşarlar, kedi, köpek barınakları yapar, kış aylarında onları besler, tedavi eder, okşarlar.

Bir de başka tür bir insan vardır. Hayvanlara eziyeti reva gören, onları hastalıklı kişiliklerinin parçası kılan insanlar… Bu “tür”, hayvanlara eziyet eder. 1998 yılında İskenderun’da bir çöp kamyonunun arkasına bilerek sıkıştırılan, preslenerek öldürülen sokak köpeğinin görüntülerini hiç unutulur mu? Bu “tür”, köpeklere daha yavruyken acı ve korku zerkederek, travmalara sürükleyerek onları saldırganlaştırır, “erkekliğini” ikame eder, döğüş köpeğine dönüştürür, dövüştürür.

Gaziantep’te küçük güzel Asiye’nin başına gelenlerin sorumlusu köpekleri çıldırtan insanlardır. Tedbir bu insanlara getirilmelidir. Çözemediğimiz her sorunu, adalardaki atlar örneğinde olduğu gibi, yok ederek, yol almanın anlamı olabilir mi? Cumhurbaşkanı Asiye olayından sonra başı boş sokak hayvanlar barınaklara gönderilmeli dedi ve Çevre Bakanlığı hemen harekete geçip bir genelge yayınladı. Kötü kullanıma açık, tüm sokak hayvanlarını tehdit eden bir genelge bu. Hayvan barınakları istisnalar dışında yalnız, mutsuz hayvan toplama kamplarıdır.

Erdoğan ne demişti?

Gaziantep'te dört yaşındaki Asiye Ateş, geçen hafta pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralandı.

Bu gelişmenin üzerine Erdoğan bir açıklama yaparak şunları söylemişti:

Maalesef medyada sık sık çocuklara saldıran başı boş köpeklerin yol açtığı facialarla ilgili haberlere rastlıyoruz. Öncelikle sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil, barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Şimdi buradan birinci derecede büyükşehirler olmak üzere tüm belediye başkanlarıma sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen ön alın, sıcak ve güvenli barınaklar kurarak, gıda artıklarından hayvan maması üretimini teşvik ederek, pek çok gönül kazanabiliriz, gönül kazanabilirsiniz. Böylece hem vatandaşlarımızın sahipsiz hayvanların yol açacağı tehditlerden kurtulmasını sağlamış hem de bir can olan hayvanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Osmanlı, ağaçlara meyveleri asarmış. Bu meyvelerden hayvanlar nasiplerini alsınlar diye. Aynen bunu da bulunduğumuz belde, ilçe, illerde yapmamız mümkün. Bu adımları da atalım. Hem bu dediğim barınaklar hem bu dediğim ağaçlarda onların nasiplerini hazırlamak...

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU