Taliban, kadınlara erkek refakatçi olmadan seyahat etmeyi yasakladı

Uçağa binmek isteyen kadınların da başörtüsü takması zorunlu olacak

Afgan kadınlar, Kabil’de yanlarında bir Taliban unsuru varken gösteri yapıyor. Fotoğraf: AFP

Taliban hareketi, uzun mesafelere seyahat etmek isteyen kadınlara, yanlarında erkek bir akrabaları olmadığı sürece izin verilmeyeceğini duyurdu.

AFP’nin haberine göre, İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı Sözcüsü Sadık Akif Muhacir, 72 kilometreden fazla mesafe kat etmek isteyen kadınların, yanlarında erkek yakın bir aile üyesi olmadığı takdirde ulaşım araçlarına alınmaması gerektiğini söyledi.

Muhacir, uçağa binmek isteyen kadınların başörtüsü takmasının zorunlu olacağını da dile getirdi.

Araçlarda müzik dinlemek de yasaklandı

Bakanlık yayınladığı bildiride, tüm araç sahiplerine sadece tesettürlü kadınlara hizmet verme çağrısında bulunarak, ayrıca insanlara araçlarında müzik dinlemeyi bırakmaları yönünde talimat verdi.

Taliban, tesettürden bahsederken bunun ne anlama geldiğini netleştirmedi, çünkü onun yorumu başörtüsünden, peçe veya burkaya kadar değişebilir.

Aktivistler, Taliban’ın uluslararası tanınırlık kazanmak ve ekonomik yardımlara erişebilmek için kadın hakları konusunda tavizler vereceğini umuyor.

Dünyanın önde gelen bağışçıları, kadın haklarına saygı gösterilmesinin yardımların ülkeye yeniden ulaştırılması için bir koşul olduğunu belirtiyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU